Apple predstavil nov poceni iPhone SE

Matej Huš

15. apr 2020 ob 23:28:18

Apple je predstavil nov model telefona iPhone, ki sodi v srednji cenovni razred. Takšne telefone je Apple nekoč že imel, potem pa so izginili. Sedaj se vrača nova verzija iPhone SE (prvo smo dobili leta 2016), ki bo na voljo za 400 dolarjev. To je precej manj od sicer najcenejšega iPhona 11, ki stane 700 dolarjev, ali celo iPhona 11 Pro Max, ki presega tisočaka. Novinca so predstavili virtualno, ker veliki dogodki med pandemijo niso mogoči.

Novi telefon ima 4,7-palčni zaslon, ki podpira zaslon Retina HD (ki ni Liquid Retina), ločljivost 4K in v gumbu Home tudi fizični gumb TouchID. Prepoznavanja obraza za odklep nima, prav tako je gostota pikslov na zaslonu nižja kot pri dražjih bratcih, a nekje je pač bilo treba varčevati. Poganja ga čip A13 Bionic (enakega kot iPhone 11 in 11 Pro), ima eno zadnjo kamero z 12 milijoni točk in eno sprednjo s sedmimi miljoni. Ležišči za SIM sta dve (z eSIM), podpira WiFi 6, gigabitni LTE in brezžično polnjenje. Odpornost na prah in vodo je zmerna IP67. V praksi je tako novi iPhone SE podoben kot iPhone 8, le da ima boljši procesor in boljšo kamero. A medtem ko iPhone 8 Plus o(b)staja, večje verzije iPhone SE ne bo.

Telefon je na voljo v beli, rdeči ali črni barvi. Prodaja bo stekla konec meseca. Poleg osnovne verzije s 64 GB prostora bo na voljo tudi 128-GB za 450 dolarjev in 256-GB za 550 dolarjev.