Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

Jurij Kristan

21. apr 2021 ob 22:01:03

Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB SSD, kar je mogoče širiti do 16 GB Rama in 2 TB podatkovne shrambe. Cene bodo od poldrugega tisočaka dolarjev navzgor (ZDA, brez davka); naročila bodo odprli konec tega meseca, medtem ko bodo izdelki dobavljivi v maju. (Slednje sicer velja za večino tokrat najavljenih novosti.)

M1 se je usidral tudi v novih iPadih Pro, kjer bo bržkone povzročil še večje spremembe, saj pri tablicah pomeni res občuten skok v primerjavi s prejšnjimi generacijami, med drugim v grafični zmogljivosti. Na predstavitvi so v tem oziru oznanili tudi enostavno povezavo z joypadi za Xbox in Playstation. Baterija naj bi zdržala med 9 in 10 urami, med novostmi je možnost SSD shrambe velikosti 2 terabajtov, pa na koncu še 5G antena - ta bo v ZDA podpirala milimetrske valove. Novi iPadi Pro bodo poznali dve inačici, 11-palčno in 12,9-palčno; druga bo imela samosvoj zaslon vrste mini-LED z ločljivostjo 2732×2048 in čez 1000 niti svetilnosti, ki ga v Applu imenujejo Liquid Retina XDR. Manjši model bo stal od 800 dolarjev navzgor, večji pa od 1100 dolarjev navzgor. V eno od naprav pa M1 še ni prispel - namreč Apple 4K TV, kjer bo odslej čip A12. Poleg so predstavili tudi prenovljen aluminijast daljinec.

Kot se je že nekaj časa šušljalo, so v Cupertinu skopirali lokacijski obesek Tile in lansirali lastnega - AirTags. Se pravi: gre za neke sorte obesek za ključe z Bluetooth oddajnikom, ki ga pritrdimo na zadeve, ki jih radi izgubimo, nakar nas naš iPhone za rokico vodi do njih. Eden bo stal trideset dolarjev, komplet štirih stotaka; nanje bo moč ob nakupu tudi vgravirati določene oznake, da jih bomo lažje ločili. Med ostalimi rečmi, ki so bile že nenavadno znane, pa so še Center Stage - zmogljivost iPad Projeve kamerice, da osebam sledi po prostoru; pa Apple Podcast Subscriptions, torej servis za neposredno metanje denarja priljubljenim podcast izvajalcem. In na koncu: da se ljubitelji iPhonov ne bi počutili zapostavljene, bodo konec meseca dobili dvanajstico v vijolični barvi.