FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G

Matej Huš

16. jan 2022 ob 13:44:08

V petek je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala prvo obvestilo o plovnosti (airworthiness notification), ki za konkreten model letala predpisuje ukrepe za zagotavljanje delovanja ob uporabi pasu C v mobilnih omrežjih 5G, ki utegne povzročati interferenco na radarskem višinomeru. Nanaša se na letala Boeing 787-8, 787-9 in 787-10.

FAA je decembra izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) v zvezi s soobstojem 5G in letalskega prometa. Zaradi tega so v začetku leta še zadnjič odložili uvedbo 5G, ki jo bodo operaterji lahko začeli prihodnji teden. FAA je svarila, da utegne interferenca negativno vplivati na delovanje in zanesljivost radarskih višinomerov, ki so ključni instrument pri pristanku z instrumenti. FAA sedaj na podlagi Boeingovih informacij ocenjuje, da interferenca lahko vpliva na več sistemov (sistem za preprečevanje trčenja v zraku (TCAS), sistemi opozarjanja na bližino zemlje (GPWS), instrumenti za letenje, sistem za krmarjenje, avtipilot, motorji itd.) v letalu, ki so odvisni od podatkov radijskega višinomera, ne glede na način prileta ali vreme.

V najnovejšem obvestilu FAA od letalskih prevoznikov zahteva spremembe v priročnikih in navodilih, ki jih uporabljajo piloti. Prizadeta letala bodo po novem potrebovala daljše pristajalne steze in ne bodo smela leteti, če bodo steze zasnežene ali poledenele. Boeing se večini teh omejitev lahko izogne, če bo dokazal, da so instrumenti, torej radarski višinomer, odporni na vplive 5G. To ne bi smelo biti pretežko, saj je pas C za 5G omejen na 3700-3980 MHz, višinomeri pa delujejo od 4,2 GHz do 4,4 GHz. Še pol leta bodo sicer v ZDA veljale nekatere omejitve pri postavljanju omrežja 5G v bližini pomembnih letališč. V tem času morajo proizvajalci letal in prevozniki poskrbeti, da bo oprema dokazano odporna.