FAA in letalski prevozniki svarijo pred uporabo spektra 5G

Matej Huš

16. dec 2021 ob 21:34:09

Minuli teden je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) o uporabi frekvenčnega dela spektra za 5G in varnosti letalskega prometa. FAA opozarja, da je treba biti pri vzpostavitvi pokritosti v C-pasu (3700-3890 MHz) previden, da ne bi povzročal motenj na opremi za navigacijo in pristanke letal. AT&T in Verizon sta zaradi tega prestavila napovedani zagon tega pasu v omrežju z novembra na januar.

FAA je v izjavi poudarila, da lahko razširitev pokritosti s 5G in letalski promet povsem varno soobstajata, je pa treba vzpostaviti ustrezna pravila. FAA je zato tudi v pogovorih s FCC (Komisija za telekomunikacije). V biltenu predlagajo, da proizvajalci radarskih višinomerov, proizvajalci letal in letalski prevozniki prostovoljno predložijo podrobne informacije o višinomerih in njihovem delovanj, o njihovi razširjenosti in uporabi, ter da jih preizkusijo. Številne države že uporabljajo pas 3300-4200 MHz brez škodljivih vplivov na letalski promet, ponekod pa so uvedli določene omejitve bližine postaj do letališč in jakosti oddajanja. V ZDA se pas 3,65-3,7 GHz uporablja že od leta 2007 brez zaznanih težav z višinomeri. Ti delujejo v frekvenčnem območju 4200-4400 MHz.

Sedaj so se odzvali
tudi letalski prevozniki, ki opozarjajo, da utegne januarski začetek uporabe omenjenega dela spektra povzročiti zamude v letalskem prometu. Izvršni direktor United Airlines Scott Kirby je dejal, da bi lahko imeli zamude, preusmeritve ali odpovedi pri štirih odstotkih letov. Opozarja, da v tem primeru na dobrih 40 letališčih v ZDA ne bi mogli več uporabljati radarskih višinomerov. To bi onemogočilo uporabo pristankov z instrumenti (ILS), kar bi v slabem vremenu lahko preprečilo pristanek. Združenje proizvajalcev brezžične telekomunikacijske opreme CTIA ta svarila označuje kot nepotrebno širjenje panike in pretiravanje, saj da 5G uspešno in brez interferenc deluje v več kot 40 državah.

FAA bo še pred 5. januarjem izdala dodatna navodila in priporočila. Pregovarjanje FAA in FCC je treba razumeti v smislu strogih varnostnih pravil, ki veljajo v letalskem prometu. Če v ZDA ni ustreznih pravil, na kolikšni oddaljenosti so lahko kako močni oddajniki v posameznem frekvenčnem pasu, potem letala ne smejo uporabljati radarskih višinomerov ne glede na dejanski vpliv nanje. To pa prinaša težava s pristajanjem. Pričakovati je, da bodo na koncu uspešno uporabljali tako omrežja 5G kot radarske višinomere.