Adidas in Nike se lotevata NFTjev ... in metaversa

Jurij Kristan

21. dec 2021 ob 08:54:13

Pri Adidasu so v prvem, eksperimentalnem lansiranju kriptovsebine, prodali 30.000 žetonov NFT, v vrednosti 23,5 milijona dolarjev v ethru. Gre za prve faze vstopa velikih modnih podjetij na to področje, saj je Nike tik za petami.

Norija okoli nezamenljivih kriptožetonov (NFT) ne pojenja - prav nasprotno, kajti nov pogon ji dajejo visokoleteče besede o metaverzumu, kjer naj bi ravno predmeti, vezani na NFTje, predstavljali najvrednejšo vsebino. Za praktičen primer tega bizarnega dogajanja so poskrbeli pri Adidasu, kjer so obe razvpiti krilatici dobili na piko pred nekaj tedni. Najavili so lansiranje svoje prve kriptovsebine pod imenom Into the Metaverse, za katerega so se promocijsko povezali s prav tako razvpitim NFT projektom Bored Ape Yacht Club, zbirateljem GMoneyjem in medijsko skupino PUNKS Comic. Premisa gre nekako takole: imetniki Adidasovih žetonov NFT pridobijo digitalne figurice, nekoč v letu 2022 pa bodo postali tudi lastniki tako fizičnih predmetov, kot so puloverji in trenirke, kakor morda še dodatnih digitalnih predmetov v metaverzumu. Če bo ta sploh oblikovan, to je. Z drugimi besedami: drago so prednaročili nekaj cunj.

Nič hudega, če trenutno nejeverno mrščite čelo, ker NFT-dogajanja trenutno res ne poganja trezen premislek, temveč podivjano mešetarjenje. In malokdo je sposoben takšno norijo spodbujati tako dobro kot firme za športno obutev. Zato niti ni presenetljivo, da je bilo lansiranje, ki je se zgodilo pred dnevi, dokajšen uspeh. Podjetje je namreč prodalo (oziroma, če smo kripto-pikolovski, zgeneriralo - mint) vseh predvidenih 30.000 žetonov NFT, po ceni 0,2 ethra ali nekaj manj kot 800 dolarjev. To je na koncu naneslo skupno okoli 23,5 milijona dolarjev; pa čeprav ni šlo brez zapletov, saj so morali zaradi tehničnih nevščenosti proces vmes začasno prekiniti. V podjetju pravijo, da je to šele začetek in da morajo sedaj pogruntati, kakšna je najprimernejša vsebina, ki naj jo na kriptožetone vežejo. Pri tem niso sami, saj nekaj podobnega načrtujejo tudi pri Niku. Že več mesecev snujejo digitalne čeveljce in sredi decembra so kupili podjetje RTFKT, kjer se ukvarjajo z izdelavo kriptozbirateljskih predmetov.