Meme Disaster Girl prodan za pol milijona dolarjev

Matej Huš

30. apr 2021 ob 09:47:17

Poznamo jo kot Disaster Girl, a njeno pravo ime je Zoë Roth in sedaj že študira. Na internetu je zaslovela po posnetku, ki je nastal leta 2005, ko so gasilci nadzorovani požgali sosednjo hišo. Tedaj je nastala znamenita fotografija, ki je na internetu zaslovela kot meme. Posnel jo je njen oče in leta 2007 z njo sodeloval na nekem tekmovanju. Ostalo je zgodovina. Danes fotografija na internetu živi svoje življenje, saj je vir neskončnih fotomontaž in predelav, kot se za memeje pač spodobi. In kaj ima od tega Zoë Roth? Pol milijona dolarjev.

Zoë Roth je fotografijo prodala kot NFT (nezamenljiv žeton). Zanj je prejela 180 ethrov, kar znaša 414.000 evrov. Dražba je potekala 17. aprila, zmagal pa je @3FMusic. Poleg zajetnega izkupička Zoë ostajajo avtorske pravice in pravica do 10 odstotkov od vseh bodočih prodaj istega NFT-ja, kar je zagotovljeno s pametnimi pogodbami.

V zadnjem času so NFT-ji izjemno popularni kot način, kako je moč kupiti unikatne digitalne vsebine. Čeprav jih je moč kopirati, vsebujejo NFT-ji podpis, ki ga je prek verige blokov (blockchain) moč preveriti in s tem ugotoviti, kdo je resnični lastnik (vsi ostali pa imajo zgolj kopije). Najbolj popularni NFT-ji se prodajajo za milijonske zneske.