Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Jurij Kristan

3. mar 2021 ob 08:45:47

Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem zanjo prvič sprejema denar tudi v obliki etra. Poleg sedaj pristopajo tudi že uveljavljeni umetniki, kot je Damien Hirst.

Podlaga kriptoumetnosti je vezava primerkov na blockchain, ki potrjuje njihovo pristnost in lastništvo - na tako imenovane nezamenljive žetone ali NFT - non-fungible tokens. V nasprotju z bloki klasičnih kriptovalut so ti unikatni, kot podpisani dokument, s katerim imetnik izkazuje lastništvo nad umetniškim delom. To pa je tudi tisto, kar jim prinaša monetarno vrednost, saj je za sama dela dostikrat težko reči, koliko notranje vrednosti imajo, ker vmes praviloma najdemo obilico memov, kot je Nyan Cat, ki so ga nedavno prodali za 600.000 dolarjev. Po kmečko povedano: zaradi pandemije koronavirusa in pa splošnih razmer na svetovnem trgu, ko vrednost obveznic pada, so investitorji našli nove tarče za naložbe. Tako lahko s precejšnjo gotovostjo rečemo, da se večina odmevnih nakupov kriptoumetnij trenutno dogaja z namenom njihove kasnejše preprodaje naprej.

Zato mnogi že opozarjajo, da bi lahko šlo za napihovanje balona, ki bo v nekem trenutku počil. Drugi opozarjajo, da si NFTji s kriptovalutami delijo lastnost izjemne energetske potratnosti. Po drugi strani ima ena od vej kriptumetnij z verigami blokov tudi tesnejšo vez, saj jih dejansko uporablja za generiranje vsebine; takšni so Autoglyphs.