Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Matej Huš

15. apr 2022 ob 19:24:23

Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali. Estavi je sicer bolj znan kot ustanovitelj Bridge Oracle in CryptoLand, ki sta oba propadla po njegovi aretaciji v Iranu. Estavi se pripravlja na zagon žetonov Bridge Oracle (BRG) na verigi blokov Binance Smart Chain, medtem ko so bili v preteklosti na Tronu.