Windows: po desetki vendarle enajstica

Dare Hriberšek

26. jun 2021 ob 14:44:23

Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti tudi za nekatere druge funkcije v Windows, denimo šifriranje diskov. Microsoft sicer od proizvajalcev že kakih deset let zahteva vgradnjo TPM čipov, a doslej ni dosledno zahteval, da so njihove funkcionalnosti tudi dejansko vklopljene. To naj bi bilo zdaj drugače.

Člani programa Windows Insider bodo predogledno različico prejeli že prihodnji teden, ostali pa nekje do jeseni, je pa zgodnja, nepopolna verzija sredi meseca že pobegnila na splet.

Enajstica naj bi se odlikovala po lepši vizualni podobi, prenovljeni opravilni vrstici in Start meniju, ki se bo preselil na sredino spodnjega dela zaslona. Na predstavitvi smo za hipec videli tudi prenovljen Microsoft Store, ki s sabo nosi tudi prvo zares omembe vredno novost: Windows 11 bodo podpirali aplikacije s platforme Android, ki jih bo mogoče dobiti na tržnici, delovale pa bodo s pomočjo Intelove tehnologije Bridge, ki je nekakšen sprotni post-compiler, ki na napravah z x86 zasnovo - tudi tistih od AMDja -omogoča poganjanje aplikacij, pisanih za celo vrsto drugih platform.

Dalje, enajstica bo ponujala nekoliko bolj tesno povezanost z Microsoftovo komunikacijsko platformo Teams, prednaložena bo tudi storitev Xbox Games Pass, ki za mesečno naročnino omogoča dostop do knjižnice iger. Ko smo že pri igrah, z Xboxa prihajata na Windows 11 dve funkcionalnosti; prva je Auto HDR, ki bo z izboljšano osvetlitvijo polepšala prenekateri stari naslov, druga pa DirectStorage, ki bo tistim z NVMe diski in ustreznimi gonilniki omogočila hitro nalaganje podatkov neposredno v grafični procesor, brez da bi pri tem obremenjevali centralnega.

Končno, izboljšala naj bi se tudi situacija z nadgradnjami, ki jih je doslej marsikdo sočno preklinjal. Te naj bi bile za 40 odstotkov manjše po obsegu, izvajale se bodo v ozadju, enkrat letno pa lahko pričakujemo en večji paket.

In še čisto zadnje: Cortane ni več. Slava ji!