Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

Matej Huš

2. avg 2020 ob 17:37:54

Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na svetu. Kaj posebnega to pomeni, saj tržna kapitalizacija s ceno delnice močno niha. Ker so v zadnjem letu Applove delnice pridobile 40 odstotkov, je podjetje računovodsko pač toliko vrednejše. Predstavljajo pa tako visoke cene delnic, ki sedaj za Apple znaša 425 dolarjev, oviro pri investiranu manjših vlagateljev, saj ne morejo kupiti pol delnice. Zaradi tega je Apple napovedal cepitev delnice v razmerju 4 proti 1. S tem se število delnic početveri, njihova vrednost pa štirikrat zmanjša.

Močno rast Applove delnice v petek, ko je pridobila 10 odstotkov, so podžgali dobri poslovni rezultati. Prihodki so v minulem četrtletju znašali 60 milijard dolarjev, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je znašal 11,2 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot lani. To pomeni preračunano 2,6 dolarja na delnico, od česar bo Apple kot dividende razdelil 0,82 dolarja. Približno 60 odstotkov prihodkov ustvari Apple izven ZDA, največ v Evropi. Paradni konj ostaja iPhone, s katerimi so zbrali 26,4 milijarde dolarjev, sledijo pa Mac (7,1), iPad (6,6) in druge pametne naprave (6,4). S storitvami so zbrali 13,1 milijarde dolarjev. V čisto vseh kategorijah je to boljši rezultat kakor lani.