Windows dobiva ukaz 'sudo' iz Linuxa

Matej Huš

10. feb 2024 ob 01:01:16

Microsoftov aktualni operacijski sistem Windows 11 bo kmalu dobil ukaz sudo, ki ga poznamo iz Linuxa, je napovedal Jordi Adoumie iz Microsofta. Gre za priročen ukaz, ki pomeni superuser do in omogoča poganjanje posameznih programov ali opravil z višjimi privilegiji, kot jih ima uporabnik sicer. S tem lahko razvijalci preizkušajo skripte in popravljanje določene sistemske nastavitve, ne da bi bili ves čas prijavljeni kot administratorji, kar je tvegano.

V Windows 11 bo ukaz omogočil poganjanje orodij s povišanimi privilegiji neposredno iz ukazne vrstice, ki bo sicer tekla z osnovnimi uporabnikovimi privilegiji. Doslej je bila pot do povišanja privilegijev nekoliko bolj okrogla, saj je bilo treba najprej zagnati novo instanco ukazne vrstice kot administrator, nato pa so se tako v njej izvajali vsi ukazi.

Novost je za zdaj na voljo v kanalu Canary, kjer so prihajajoče verzije Windows dostopne razvijalcem. Splošna javnost bo torej novosti deležna proti koncu leta, če gre verjeti dosedanji časovnici. Več o projektu sudo lahko izvemo na Microsoftovem Githubu. Ne pozabimo, da je v zadnjih letih Windows dobil že celotno Linuxovo jedro (kot ločen podsistem), lupino Bash, podporo za OpenSSH in se s tem močno približal Linuxu z vidika uporabe.