Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Matej Huš

16. jul 2022 ob 12:02:39

Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost pa bodo sprotne posodobitve obstoječih različic, ki bodo prinašale tudi nove funkcionalnosti. Novost se bo imenovala Moments in bo tudi starejšim verzijam prinesla najpomembnejše nove funkcionalnosti. To bi se lahko od prihodnjega leta dalje dogajalo kar štirikrat na leto in ne več le jeseni. Prvi tak poizkus smo že videli, in sicer gumb za vreme v orodni vrstici. Več informacij lahko pričakujemo, ko bo Microsoft tudi uradno potrdil nov režim posodobitev. To seveda ne pomeni, da sse Microsoft povsem odpoveduje ideji Windows kot storitve, a očitno so ugotovili, da je po desetletju vendarle treba dvigniti oznako verzijo, če ne drugega vsaj zavoljo preglednosti.