Windows 11 je možno namestiti tudi na nepodprte računalnike

Matej Huš

3. jul 2022 ob 07:44:00

Pravzaprav ni presenetljivo, da lahko Windows 11 namestimo na bistveno računalnikov, kot to dovoljuje Microsoft. Od nekdaj so sicer obstajali minimalni standardi, ki so bili povezani z minimalnimi pogoji, da bo strojna oprema sploh zmogla poganjati operacijski sistem, a Microsoft je šel z novo različico še korak dlje. Nepodprti so starejši procesorji (nujni so Intel Core osme generacije ali AMD Ryzen 3000 s podporo za Secure Boot in TPM 2.0), potrebna sta tudi internetna povezava in Microsoftov račun. A že ko je Microsoft pomotoma pripustil eno izmed beta verzij na vse računalnike, je bilo jasno, da so nekatere omejitve kozmetične narave. In res obstaja kopica načinov, da se omejitvam izognemo.

Če na Windows 11 nadgrajujemo, pritožbe namestitvenega programa o nezdružljivosti strojne opreme niso ovira. Prenesti je treba datoteko ISO z Windows 11, popraviti nekaj ključev v registru ter odpreti ISO in pognati namestitvenega čarovnika. Microsoft teh trikov ne namerava preganjati, dasiravno jih odsvetuje. Svarijo pred več zrušitvami sistema in možnostjo, da ostanemo brez posodobitev v prihodnosti. Nove verzije beta omogočajo tudi namestitev na računalnike, ki nimajo TPM 2.0, ki imajo manj kot 4 GB pomnilnika ali manj kot 64 GB prostora na disku. Če porežemo še povezavo z internetom, se namestitev uspešno konča tudi brez ustvarjenja Microsoftovega računa.

Še lažje je namestitev izvesti na sveže. V tem primeru je najenostavneje uporabiti brezplačno orodje Rufus, ki omogoča izdelavo zagonskega namestitvenega medija z nastavitvami po želji. Lahko pa se zgodi, da bodo takšne namestitve dobile opozorila (podobno kot na piratskih kopijah) ali izgubile sposobnost posodabljanja.