Od primera do primera

N/A

25. mar 2021 ob 05:43:26

Tudi te dni smo, kot že nekaj tednov pregledovali oglasno desko eUprave. Današnji zapis je še en v seriji našega raziskovanja prakse pri uporabi Splošne uredbe o varstvu podatkov pri nas. GDPR je takšna zanimiva uredba, ki je posegla v vse pore upravnega poslovanja naše države. Kot kažejo naši članki, si jo več ali manj vsi razlagajo nekoliko drugače od organa, ki je pri nas zadolžen za varstvo osebnih podatkov - Informacijskega pooblaščenca.

Primerom, ki smo jih opisali v naših člankih je skupno to, da so različni upravni organi na elektronski oglasni deski na spletnih straneh eUprave objavili celotne odločbe. Objava na oglasni deski je nadomestilo za osebno vročitev, ki je iz kakšnega razloga ni mogoče izvesti. Najpogostejši razlog je v tem, da se oseba preseli, pri tem pa upravnemu organu ne sporoči novega naslova. Ko pošta pošiljko vrne s pripisom “preseljen”, organ opravi nadomestno vročitev z nabitjem na fizično oglasno desko in z obvestilom o objavi na spletni oglasni deski. Tako vsaj določata Zakon o splošnem upravnem postopku in Zakon o davčnem postopku … v naših primerih pa so organi namesto obvestila na spletni oglasni deski pogosto objavili kar celotno odločbo.

Takšnih primerov je bilo kar nekaj, in inšpektorji Informacijskega pooblaščenca so izvedli postopke. Pravzaprav jih niso zares, ker so organi po prošnji IP menda spregledali svoje napake in še pred uvedbo inšpekcijskega postopka objave odstranili. Ker je bilo s tem vzpostavljeno zakonito stanje in je prošnja IP dosegla svoj namen, IP ni uvedel postopka inšpekcijskega nadzora, saj je bila nepravilnost odstranjena še pred uvedbo postopka in uvedba ne bi bila smotrna.

Informacijski pooblaščenec ni stal križem rok. Po tem, ko smo teden za tednom našli kakšne nove objave na eUpravi, je pred dnevi objavil poziv organom in Ministrstvu za javno upravo, naj preverijo način vročanja dokumentov in poskrbijo, da se na oglasni deski portala eUprava ne bodo objavljale (cele) odločbe oziroma dokumenti.

Kakšen je učinek aktivnosti pisarne informacijske pooblaščenke?

Tudi danes smo na oglasni deski našli svežo odločbo. Objavila jo je Finančna uprava, ki je podobne objave v bližnji preteklosti že odstranjevala in s tem "dosegla namen" varstva osebnih podatkov, inšpekcijski postopek tako ni bil potreben. Verjetno tudi tokrat ne bo, če bodo le uspeli “pomotoma” objavljeno odločbo čim prej sneti. Vsi ti primeri so namreč posamični, nepovezani, skratka nesistemski, ukrepanje je potrebnob od "primera do primera", en primer na enkrat.