Republika Slovenija odkrila način za vročanje v onstranstvo

N/A

11. jan 2021 ob 00:48:46

Prejšnji mesec smo opazili proaktivno transparentnost Zdravstvenega inšpektorata (ZIRS), ki je na oglasni deski eUprave objavljal svoje korona prekrškovne odločbe z vsemi pripadajočimi podatki o kršiteljih (imena, naslovi, EMŠO, rojstni datumi, opisi prekrška in tako dalje). Šlo je za zanimiv vpogled v nadzorno prakso glede korona odlokov. Inšpektorji Informacijskega pooblaščenca so kmalu zatem poskrbeli za njihovo hitro odstranitev. Na seznam za zdravje tveganih vedenj in ravnanj smo tako poleg uživanja rogljićkov v parku lahko dodali še kajenje na klopeh mariborske avtobusne postaje in polnjenje telefona.

Pisarna informacijske pooblaščenke je štajerske zdravstvene inšpektorje obtožila šlamparije. Objavljene so bile namreč tiste prekrškovne odločbe, ki jih inšpektorat iz takšnega ali drugačnega ni uspel vročiti kršiteljem, npr. zato, ker so se ti preselili, pa niso državi sporočili svojega novega naslova. Zakon namreč v teh primerih zahteva, da se izvede še tako imanovano "nadomestno vročitev" oziroma "vročanje z javnim naznanilom". To se naredi tako, da organ nevročeno odločbo nabije na svojo oglasno desko, obenem pa na spletni strani eUprave objavi še obvestilo, da to in to osebo na njihovi oglasni deski čaka ta in ta odločba. Po petnajstih dneh od takšne objave lahko organ šteje, da je naslovnik imel dovolj časa za seznanitev z odločbo, ter začne čakati na plačilo globe. No, tako bi vsaj moralo biti.

ZIRS je v svoji dobronamerni transparentnosti po mnenju pisarne informacijske pooblaščenke namreč naredil dve napaki - prvič, na eUpravi ni objavil zgolj obvestila, ampak kar celotno odločbo, in drugič, po poteku 15 dni je pozabil te odločbe umakniti z eUprave. Ko jih je na to opozorila informacijska pooblaščenka, so vse skupaj hitro pobrisali. Pa ne samo oni - vsaj še nekateri drugi organi so namreč počeli isto. Inšpektorji Informacijskega pooblaščenca so oglasno desko eUprave pregledali in na njej ni ostalo nič nezakonitega več. Drži? Drži!

Se pa na oglasni deski še vedno najde kaj zanimivega, npr. nekaj malega (300+) obvestil o neuspeli vročitvi s strani naše Finančne uprave RS - FURS, v katerih piše, da ta in ta "davčni izterjevalec" želi vročiti to in to odločbo tipa "sklepi o izvršbi, rubeži, izterjave" tej in tej osebi s tega in tega naslova, ter da je odločba, če jo želi videti, nabita na oglasni deski njegove lokalne izpostave FURS.

Kot rečeno, gre zgolj za obvestilo o neuspeli vročitvi, tako da je iz njih razvidno zgolj, da država od teh oseb želi nekaj izterjati, ne vidi pa se, koliko in zakaj. Obvestilo vsekakor ne vsebuje tudi kopije celotne odločbe, kot tista v korona-prekrških, a vseeno gre za pravo malo evidenco ljudi, ki so državi dolžni davek in ki se plačilu tega očitno izogibajo, saj ne živijo na kraju, kjer imajo prijavljeno prebivališče. Kdorkoli lahko vidi njihova imena in naslove (sicer kot kaže napačne), če pa se po kakšnem naključju znajde na lokalni izpostavi FURSa, lahko na oglasni deski vpogleda kar v celo odločbo, saj je tam javno dostopna.

Prav takšna proaktivnost pri objavi podatkov davčnih dolžnikov je vodila zakonodajalca pri uzakonitvi seznamov davčnih dolžnikov, in je v tistih starih časih skrbela informacijsko pooblaščenko, ki je dosegla, da so se seznami objavljali v obliki slik namesto v obliki besedila, danes pa z objavo neplačnikov, kot kaže, ni več težav.

FURS pa je zdaj našel tudi način, kako doseči ljudi, ki so pred lačno državo pobegnili v onstranstvo. Na oglasni deski eUprave so namreč objavljena tudi obvestila za umrle osebe - t.j. osebe, za katere je FURS dobil podatek, da pošiljke niso prevzeli, ker so že umrli. Kako naj bi te osebe prišle na oglasno desko po svoj dokument, ni povsem jasno. Že drži, da je neplačan davek mogoče terjati iz zapuščine, vendar pa fikcija vročitvne umrli osebi vsekakor predstavlja nov dosežek pravoznanstva. Običajno bi pričakovali, da bo FURS v tem primeru postopek prekinil in uveljavljal svojo terjatev v zapuščinskem postopku. A kot kaže, FURS ne izvaja takšne "individualne obravanave", ampak za vsako odločbo preprosto izdela obvestilo o nadomestni vročitvi ter ga nabije na oglasno desko eUprave. Te objave so res zanimive, saj dajo zanimiv vpogled v delovanje naše države in predvsem njene prioritete. Živi ali mrtvi, vročitvi se ne boste izognili.