Zdravstveni inšpektorat objavil nekaj svojih COVID-19 odločb

N/A

14. dec 2020 ob 16:33:03

Če se sprašujete, kako v praksi izgleda nadzor nad prepovedjo zadrževanja in zbiranja na javnem mestu, je Zdravstveni inšpektorat RS za vas pripravil jagodno-medeni izbor odločb o prekških in jih objavil na oglasni deski eUprave, vključno z vsemi osebnimi podatki od kršiteljev.

Tako lahko najdete primer Mariborčana, ki je popoldne skupaj s še petimi prijatelji sedel na klopi ob bazenu, ki se je nahajal zunaj njegove matične občine. Za to je bil kaznovan z dobrimi 40 evri globe ter 40 evri stoškov postopka.

Ali pa še enega Mariborčana, ki se je spomladi sredi dneva zadrževal na javnem kraju (pred trgovino z oblačili) in dobil isto kazen.

Ali pa tretjega Mariborčana (ali je to vzorec, ali se nam samo zdi?), ki so ga aprila v obdobju dveh tednov ujeli pri petih različnih prekrških, in sicer je prvič kadil in pil kavo, drugič je pil alkohol s kolegi, tretjič in četrtič kadil in si polnil telefon, petič sedel na klopi in kadil in pil pivo, kar mu je v steku prineslo globo 400 EUR.

Ali pa Celjana, ki se je aprila zadrževal na makedamskem parkirišču zunaj občine svojega bivališča (v Prekmurju) ter samo za to dobil desetkrat toliko kot prvonavedeni, torej 400 EUR plus stroške (enotna kaznovalna politika na delu).

Tega je še kar nekaj. Mogoče si pogledate kar sami, še posebej, če ste morda dobili kakšno odločbo, ki je niste uspeli prevzeti.

Gre sicer za odločbe, ki jih inšpektorat ni uspel vročit, zato jih je v skladu z ZUP nabil na oglasno desko, v tem primeru na internet. Pri tem je ravnal v skladu z načelom sorazmernosti, se pravi, je objavil samo tiste dele odločb, ki jih je bilo nujno, primerno in sorazmerno objaviti, da se kršitelji lahko najdejo na spletu in s tem seznanijo s svojo obveznostjo plačati globo. Poseg v njihovo zasebnost, objava njihovih naslovov, EMŠO številk ter imen njihovih prijateljev pa je samo del vzgojnega ukrepa, ki se nalaga (poleg plačila globe).

Vročitev z objavo na oglasni deski je sicer način vročitve, ki je upravnim organom na voljo že iz starih avsto-ogrskih časov. Internet je ta način naredil res dostopen in prijazen uporabnikom. Še dobro, da novi ZVOP tega ni uničil.