FURS nadaljuje objavljanje odločb na oglasni deski e-Uprave

N/A

14. jan 2021 ob 20:04:37

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) se očitno ni zadovoljila s pojasnili Informacijske pooblaščenke, da pri nadomestnem vročanju ni dovoljeno objaviti kar celih odločb, z imeni, davčnimi številkami, opisi kršitve in vsem ostalim kar gre zraven.

Včeraj sta tako kar dve izpostavi FURS na oglasni deski e-Uprave objavili svoja sklepa o davčni izvršbi zoper isto osebo - Aneliyo E. S., ki je očitno pred časom živela v Slovenski Bistrici. Izpostava v Murski Soboti bi od nje rada 270€ + stroške, Mariborska pa kar 5335€.

Ko FURSovi uradniki pripravljajo objave teh podatkov pogledajo v Zakon o davčnem postopku in Splošno uredbo o varstvu podatkov. Zakon o davčnem postopku v 85. členu določa, da se namesto dokumenta objavi zgolj obvestilo o dokumentu, ki vsebuje osnovne podatke iz dokumenta, brez podatkov, ki se štejejo za davčno tajnost. V obvestilu se navede osebno ime, letnico rojstva, oziroma firmo zavezanca za davek, njegov naslov, opravilno številko in datum dokumenta, ki se vroča, datum objave na oglasni deski in portalu ter finančni urad, ki je dokument izdal.

Tukaj pa so objavljeni celotni dokumenti. Ampak Finančna uprava verjetno pozna svoj zakon in takšna objava ni problematična. Razlike med dokumentom in obvestilom o dokumentu verjetno sploh ni, a ne?

Splošna uredba o varstvu podatkov sicer pozna načelo najmanjšega obsega obdelave podatkov. To pomeni, da je dovoljeno obdelati najmanjšo količino podatkov, s katero se še doseže namen. Če kakšnega podatka ni treba obdelati, da se namen doseže, ga ni dopustno obdelati.

Celotni dokument je lažje objaviti, kot izdelati še obvestilo o nabitju na oglasno desko. In ker je lažje, je tudi potrebno. Se strinjamo?

Zanimivo je, da je presoja zakonitosti objave tokrat lahko v pristojnosti dveh državnih organov - Upravne inšpekcije, ki lahko primer presoja z vidika pravilnosti vročanja in Informacijskega pooblaščenca, ki bi lahko primer presoja z vidika varstva podatkov. Glede na to, da nov Zakon o varstvu osebnih podatkov še ni sprejet, glob, ki jih za kršitve določa Splošna uredba, ne bo mogoče izreči. Finančne uprave tako posledice ne rabijo pretirano skrbeti.

Zgoraj opisani primer se je prikazal že na prvi strani oglasne deske eUprave, na njej pa je še 2800 zadetkov. Verjetno oglasna deska skriva še več primerov "dobrih praks" različnih upravnih organov pri varstvu osebnih podatkov. Tudi v nadaljevanju se bomo potrudili poiskati in izpostaviti najbolj zanimive.

Po ogledu današnje najdbe, ugotavljamo, da je radikalna transparentnost očitno visoko na seznamu novoletnih zaobljub pri kar nekaj državnih organih.