Boston Dynamics gre k Hyundai Motor Groupu

Jurij Kristan

12. dec 2020 ob 09:22:02

Novi lastnik poznanega razvijalca robotov Boston Dynamics bo postal Hyundai Motor Group, ki od Softbanka kupuje 80-odstotni delež v firmi v poslu, vrednem okoli 900 milijonov dolarjev.

Po tem, ko so v Softbanku nedavno pričeli s prodajo podjetja Arm Holdings, so sedaj sprožili novo fazo prestrukturiranja, saj gre drugam tudi Boston Dynamics, ki so ga sicer od Googla kupili pred tremi leti. Bostonska firma za razvoj naprednih robotov je postala širše znana predvsem po zaslugi YouTube videov, v katerih nastopajo njihovi navdušujoče gibljivi stroji, kot sta humanoidni hodec Atlas in pasji robot Spot. Slednji je tudi njihov edini komercialni izdelek doslej, saj so ga pričeli lansko leto prodajati. Družba je bila sicer ustanovljena leta 1992 in je dolgo časa živela na pogodbah z ameriško vojsko, kar pa se je spremenilo z Googlovim nakupom leta 2013. Vse odtlej se trudijo lastniki firmo premakniti iz bazičnih raziskav v bolj komercialno smer, a z zelo omejenimi učinki, kajti tudi Pikijeva prodaja je še vedno precej pilotske sorte. Zato so pri Bloombergu že nekaj časa pisali (omejen vir), da se obeta nova prodaja.

Pa vendarle - če je Softbank Američane kupil za okoli 165 milijonov dolarjev, jih bo prodal za precej več. S Hyundai Motor Group bodo posel izpeljali tako, da bodo Korejci postali 80-odstotni lastniki Boston Dynamicsa, Softbank pa bo ohranil preostalih 20%, pri čemer bo podjetje ocenjeno na tržno vrednost 1,1 milijarde ameriških dolarjev. Proces naj bi se zaključil sredi prihodnjega leta. Večje vprašanje je trenutno, kaj natančno nameravajo pri HMG z robotiki napraviti. Najprej je potrebno poudariti, da gre tu za "avtomobilski Hyundai" in ne Hyundai Heavy Industries, ki je pretežno ladjedelniška družba z močnim obstoječim robotskim razvojem. Hyundai Motor Group sicer tudi ima robotski oddelek, a precej manjšega; njegov produkt je na primer eksoskelet H-MEX za pomoč pri hoji. Tako zaenkrat ni povsem jasno, kako se pasji in humanoidni stroji vklapljajo v Hyundaijevo strategijo, so pa Korejci nedavno že pokazali koncept "hodečega avtomobila".

Zelo verjetno bodo Američani skušali še pospešiti prehod v tržne vode, kar nakazuje tudi nedavna menjava na vrhu, ko se je dolgoletni direktor Marc Raibert preselil na mesto predsednika uprave, medtem ko je novi CEO postal Robert Playter. Ne gre tudi spregledati, da bodo Korejci skušali proizvodnjo robotov hitro integrirati v svoje industrijske zmogljivosti, kar bi lahko pomenilo bistven spust cen Spota in prihodnjih izdelkov. To bo ključno, če želijo Bostončani ostati konkurenčni na trgu, kjer se vsak dan pojavi kak nov kitajski posnemovalec. Vprašanje pa je, ali bo podjetje ohranilo popularno identiteto ali pa ga bodo Korejci skušali bolj vsrkati vase, kar preteklim lastnikom sicer ni uspevalo.