Boston Dynamics se je poslovil od hidravličnega Atlasa

Matej Huš

17. apr 2024 ob 08:00:15

Boston Dynamics, ki orje ledino z razvojem humanoidnih robotov, je po skoraj desetletju razvoja pomahal v slovo Atlasu. Od njega so se poslovili v značilnem slogu, to je z novim videoposnetkom, kjer ga lahko spremljamo od skromnih in nerodnih začetkov do današnjega robota, ki skače, pleza, dviguje, teče in še marsikaj.

Atlas ima korenine v letu 2009 v projektu PETMAN (Protection Ensemble Test Mannequin) za DARPO. Nekaj humanoidnih robotov je tedaj že obstajalo, a so bili primitivni. Boston Dynamics se je odločil narediti svojega, ki so ga predstavili pred desetletjem, kmalu zatem pa še njegovo drugo generacijo. Razvoj je potekal na očeh javnosti, saj je Boston Dynamics redno, vsakih nekaj mesecev, javnosti pokazal nov videoposnetek, kaj Atlas zmore. Seveda, to je bilo tudi za komercialne namene nadvse koristno.

V teh letih razvoja je Atlas prepotoval dolgo pot iz laboratorija do narave. Sedaj ga bodo upokojili, a najavo moramo brati pozorno. Govorijo le o hidravličnem Atlasu in ne o Atlasu nasploh. Odkar je Hyundai leta 2021 prevzel podjetje, so se bolj osredotočili na komercializacijo. Atlas se torej res umika, to je bržkone novi začetek in ne konec. Razvoj robotov je dandanes zelo iskana tema, podjetja, kot so Agility, Figure, 1X in Apptronik, pa izjemno zanimiva. Boston Dynamics se je ves čas držal na vrhu in je še vedno tam.

A hidravlika počasi postaja zastareli pristop in tega se zavedajo tudi v Boston Dynamicsu. Zato bo zanimivo spremljati, kaj bo nasledilo Atlasa.