Boston Dynamics končno seli robote iz laboratorijev

Matej Huš

24. sep 2019 ob 22:55:22

Robote iz Boston Dynamicsa smo doslej videvali zgolj v njihovih laboratorijih in lastnih predstavitvah, sedaj pa so dozoreli, da jih spustijo na plan. Njihov pasji robot Piki (Spot), o katerem so že od junija govorili kot o kandidatu za javni izid, bo šel med ljudi. Ne bo ga še možno kupiti, bodo pa podjetja z dobro idejo dobila v uporabo takšnega robota.

Piki je štirinožni robot, ki zna slediti ukazom, se samostojno premikati, hoditi po stopnicah, izogibati oviram in obdržati ravnotežje tudi na neravnem terenu in ob sunkih. Kadar pade, se zna tudi pobrati. Na hrbet mu lahko namestimo do štiri module, ki omogočajo univerzalno rabo robota - od detektorja metana do radijskega modula. Piki ima lidar, da se lahko giblje po neznanih prostorih, in je vodoodporen, zato bo lahko živel tudi na prostem. Robot meri v višino manj kot meter in tehta 30 kilogramov.

Robot je polavtonomen, kot so ga opisali. To pomeni, da mu še vedno moramo pomagati pri navigaciji, za kar imamo na voljo ročno konzolo, zna pa potem tja iti sam. Njegov svet sestavljajo ovire, mesta za stopala in vnaprej pripravljene poti. Kdor ga želi, ga lahko z dobro idejo tudi dobi.