Pasji robot Spot je dobil roko

Jurij Kristan

4. feb 2021 ob 08:02:28

Boston Dynamicsov štirinožni robot Spot lahko končno tudi izven razvojnega laboratorija rokuje s predmeti, saj je orodje za prijemanje postalo del Pikijeve uporabne opreme. Obenem so v podjetju lansirali še inačico enterprise z električno polnilno postajo in platformo Scout za nadzor robota čez internet.

Ko je Boston Dynamicsov prikupni pasji robot Spot lansko poletje prikorakal na tržišče, mu je še manjšala ena od pritiklin, s katerimi je navduševal v promocijskih videih: roka, s katero zmore na primer odpirati vrata. Prihod tega dodatka so takrat napovedovali za konec leta in v pandemskih časih se ne gre razburjati, da so za dober mesec zamudili. Pikijevo roko je od tega tedna dalje mogoče najti v trgovini, gre pa očitno zaenkrat še za artikel omejene sorte, saj nima navedene cene in pridobitev torej terja tesnejšo komunikacijo s podjetjem. Glede na primerljive kose opreme verjetno lahko govorimo o vsoti nekaj deset tisoč ameriških dolarjev.


Roka je težka osem kilogramov in lahko dvigne do pet kilogramov tovora, podrobnosti pa pokažejo, da gre v bistvu za precej napreden kos tehnologije, ki je dodobra prilagojen nosilni platformi. Robotova drža se namreč dinamično prilagaja tako, da ima roka lahko kar se da dober oprijem in navor pri manipulaciji predmetov, kot so na primer ročice. Možnih je več režimov delovanja, od takšnega z neposrednim nadzorom do polno avtomatiziranega, v katerem naprava s strojnim vidom sama prepozna ciljne predmete in se jih loti na najboljši možni način. Takšne sorte orodje močno poveča Pikijev nabor sposobnosti, saj je bil doslej večjidel draga hodeča kamera, oziroma zvočnik, poslej pa bo znal svojo okolico tudi drezati.

To pa je le del novih zmogljivosti, ki so jih v bostonskem podjetju predstavili. Pokazali so novo različico, Spot enterprise, ki je nastala na podlagi izkušenj Pikijeve rabe v industrijskih okoljih. Poglavitna nova zmogljivost glede na osnovno različico explorer je dodatek električne napajalne postaje, na katero se zmore robot sam priklopiti, kar mu omogoča bistveno povečano avtonomijo brez poseganja človeške osebe. Druga nova zadeva je programski vmesnik Scout, za nadzor robota skozi internet. Ta v tem trenutku še nima čisto primerljive funkcionalnosti s tabličnim programjem za Spotov nadzor na licu mesta, saj na primer sprega z novo roko še ni povsem udejanjena. Obe novosti pa gresta v smeri bistvenega povečanja robotove samostojnosti, oziroma zmanjšanja potrebe po vskoku človeškega pomočnika na sami delovni lokaciji, tako da se bližamo času delovišč brez žive duše.