Zrušil se je radioteleskop Arecibo

Matej Huš

1. dec 2020 ob 22:37:57

Radioteleskop Arecibo v Portoriku, ki se mu je poleti snela ena izmed jeklenic, po pretrganju še druge minuli mesec pa so ga odpisali, se je zrušil. Upravljavec radioteleskopa NSF (ameriška National Science Foundation) je sporočil, da je 900 ton težka platforma zgrmela na satelitski krožnik 150 metrov niže. Poškodovanih ni bilo.

Nevarnost zrušitve je bila ključni razlog, da radioteleskopa niso začeli obnavljati. Ocenili so namreč, da bi bilo to za delavce preveč nevarno, saj bi se lahko platforma kadarkoli zrušila. To se je sedaj tudi zgodilo, posledice pa so katastrofalne. Platforma je v globino zgrmela danes ob 12.56 po slovenskem času, kar so pričakovali. Ko je popustila pomožna jeklenica avgusta, je bilo radioteleskop še možno rešiti. Ko je novembra popustila ena izmed glavnih jeklenic, je konstrukcija postala nestabilna. Minuli konec tedna je zaradi preobremenitve popustilo še nekaj drugih jeklenic, s čimer je bila usoda zapečatena. Le točne ure niso poznali.

Do izgradnje kitajskega radioteleskopa FAST pred štirimi leti največji radioteleskop je 57 let opravljal pomembne naloge. Raziskovalci so z njim odkrili številne skrivnosti vesolja, med drugim tudi binarne pulzarje, nevtronske zvezde, eksoplanete ipd. Nezemljskega življenja, kateremu so s teleskopom želeli prisluškovati, pa niso nikdar našli.

Novega teleskopa ne bo, saj bi gradnja stala 350 milijonov evrov, ki jih NSF preprosto nima. Že vzdrževanje radioteleskopa je bilo pomanjkljivo, kar je denarja vedno manjkalo. NSF je sporočila, da bo UCF (University of Central Florida) še zagotavljala sredstva za plače zaposlenih, dokler ne ugotovijo, kaj se da rešiti in kaj storiti.