Radioteleskop Arecibo bodo podrli

Matej Huš

19. nov 2020 ob 19:20:35

Upravljavec znamenitega radioteleskopa Arecibo v Portoroku, ameriška National Science Foundation, je sporočila, da poškodovanega objekta ne bodo obnavljali. Radioteleskop, ki je več kot 57 let navdihoval generacije bodočih astronomov, ter bil do leta 2016 tudi največji na svetu, bodo zaprli in razstavili.

Težave so se začele poleti, ko je ena izmed jeklenic, ki nad teleskopskim krožnikom drži 900 ton težko platformo, popustila. Pred dobrim tednom dni je popustila še druga jeklenica na istem stebru, kar je ogrozilo celoten objekt. Preostale jeklenice, za katere je nadaljnja preiskava pokazala, da so tudi v zelo slabem stanju, so namreč nosile še več teže, zato se je povečala možnost, da popustijo tudi te. V tem primeru bi platforma zgrmela 160 metrov niže, kar bi verjetno uničilo ali vsaj hudo poškodovalo 305-metrski krožnik.

Inženirji so cel teden preverjali, ali je možno radioteleskop sanirati. Izkazalo se je, da je možnost za katastrofalno zrušitev previsoka, zato bi bilo delo preveč nevarno. Za radioteleskopom so sicer težki časi. V zadnjem desetletju ga je najprej poškodoval hurikan Maria, kasneje so ga tresli potresi, letos pa je začelo popuščati jeklo. Ob tem so imeli ves čas tudi težave s financiranjem, saj si je NSF že dlje časa zavzemala za zaprtje, češ da so obratovalni stroški previsoki. Sedaj se bo to res zgodilo, in sicer naj bi ga nadzorovano zrušili, čeprav so nekatera poročila predvidela tudi načine, kako bi ga vendarle bilo možno rešiti.

To pomeni, da bo Portoriko izgubil objekt, ki je zanje primerljiv kot most Golden Gate v San Franciscu.