Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela

Matej Huš

4. jun 2024 ob 16:08:34

Konec maja je prenehala delovati storitev Biblos, ki je članom slovenskih knjižnic omogočala izposojo slovenskih knjig. Platformo je vzdrževala Založba Beletrina, ki pa letos ni uspela doseči dogovora s slovenskimi knjižnicami o financiranju delovanja platforme. Stroški so ocenjeni na 150.000 evrov, zato se je Biblos poslovil. Beletrina pravi, da so prvih pet mesecev storitev financirali sami, sedaj pa tega ne zmorejo več. Biblos bo sicer še na voljo za člane NUK-a.

V Biblosu je bilo na voljo 7500 knjig, večinoma slovenskih. Platformo je uporabljalo 10 odstotkov članov knjižnic. Naslednik Biblosa bo COBISS Ela, ki bo začela delovati 17. junija. Gre za novi državni portal, ki ga vzpostavlja mariborski IZUM. Po drugi strani pa Beletrina vzpostavlja produkt Beletrina Digital, ki bo v osnovni različici stal devet evrov na mesec, v dražji pa 14 evrov na mesec. Osnovna verzija vsebuje dobrih 3000 e-knjig v slovenščini in nekaj tujih jezikih ter 2000 zvočnih knjig. Dražja verzija ima še filme, avtorske prispevke in podcaste.

Ključno vprašanje za uporabnike pa je - poleg velikosti zbirke - podpora napravam. Za zdaj ne kaže, da bi platformi podpirali Kindle in Kobo, kar predstavlja problem, saj gre za najpopularnejši znamki e-bralnikov. V navodilih za COBISS Ela piše, da potrebujemo Cantook by Aldiko za mobilne naprave in Thorium Reader za delovne postaje, ali pa operacijski sistem Android, kamor namestimo Cantook.