Arecibo ugasnil računalnike in zaprl vrata

Matej Huš

15. avg 2023 ob 23:28:55

Ko se je pred tremi leti najprej hudo poškodoval in pozneje zrušil radioteleskop Arecibo, so znanstveniki zaskrbljeno pogledovali proti financerju National Science Foundation (NSF). Ta je jasno povedal, da radioteleskopa ne bodo obnavljali, ker bi to stalo preveč, temveč bodo proračun raje namenili drugim astronomskim projektom. Finančno je to verjetno res, a Arecibo je bilo mesto z zgodovino - ki je je sedaj konec.

Teleskop so postavili leta 1963 in do leta 2006 je bil največji na svetu, saj je imel kar 305-metrski krožnik. Na njem so se kalile generacije astronomov, pojavil se je v številnih filmih, serijah in knjigah, širša javnost pa ga je poznala tudi po projektu iskanj zunajzemeljske inteligence SETI. Čeprav je bil v preteklosti že nekajkrat poškodovan, so ga do leta 2020 vedno uspelo zakrpati.

Gradnja novega teleskopa bi stala 350 milijonov dolarjev, je ocenila NSF, ki tega denarja nima. Vsako leto je za delovanje namenila 7,5 milijona dolarjev. Po zrušitvi so predstavili načrt, da bi lokacijo preuredili v Središče za izobraževanje in raziskovanje, za kar bi letno namenjali 1-3 milijona dolarjev. Ali se bo to res zgodilo, se NSF še ni izjasnila. Je pa denarja sedaj zmanjkalo.

Ostanki Areciba, kjer je nekoč delalo 125 ljudi, so danes izgubili še zadnje financiranje NSF. Na lokaciji bo ostalo le še 18 ljudi, ki bodo poskrbeli za primopredajo novi upravi. Kdo bo lokacijo prevzel, še ne vedo. Ironično je, da je bil najnovejši teleskop na lokaciji postavljen leta 2011 in je doslej obratoval neprekinjeno. Kaj se bo zgodilo sedaj, je odvisno od financiranja. Tega določa kongres, kjer pa Portoriko svojega predstavnika nima.