V ZDA se obeta obnovitev nevtralnosti interneta

Matej Huš

12. nov 2020 ob 21:08:15

Trenutni vodja Agencije za telekomunikacije v ZDA (FCC) Ajit Pai je eden največjih nasprotnikov nevtralnosti interneta, ki mu jo je uspelo ukiniti decembra 2017. Čeprav je javno posvetovanje pokazalo prevladujočo naklonjenost nevtralnosti interneta, študije pa njene pozitivne vplive, je FCC vztrajal in neutemeljeno trdil, da bo ukinitev nevtralnosti interneta okrepila inovacije, rast delovnih mest in investicije. To se ni zgodilo.

Sodne bitke je dobil FCC, a le na zvezni ravni, medtem ko lahko posamezne države predpišejo strožja pravila glede nevtralnosti interneta. Kasnejše preiskave pa so pokazale, da je bila javna razprava zmanipulirana, saj so bili najglasnejši nasprotniki nevtralnosti interneta troli brez identitete. Prihodnje leto pa se bodo stvari spremenile.

Običaj je, da ima stranka vladajoče administracije tudi v FCC večino. Ko bodo prihodnje leto krmilo prevzeli demokrati, saj bo Joe Biden kot predsednik ZDA prisegel 20. januarja, bodo demokrati dobili tudi večino v FCC. Pai zagotovo ne bo več predsednik agencije, poznavalci pa predvidevajo, da bo odstopil in politično kariero nadaljeval drugje. Da predsednik FCC ob zamenjavi oblasti odstopi, je običajno. Hkrati pa bo v začetku januarja FCC zapustil tudi Michael O'Rielly, ki mu je mandat potekel že junija lani, a lahko funkcijo opravlja do imenovanja novega člana ali najdlje do novega sklica Kongresa (to bo 3. januarja). Kot kaže, ga bo nadomestil republikanski kandidat Nathan Simington, ki je imel zaslišanje pred Senatom v torek. Če ne bo potrjen, se kot druga možnost omenja Crystal Tully, ki je trenutno v senatnem Odboru za trgovino, znanost in transport pomočnica vodje osebja.

V vsakem primeru bo prihodnji FCC imel demokratsko večino, saj ga bosta zapustila bodisi Pai bodisi Brendan Carr. Strokovnjaki pričakujejo, da bo FCC ponovno vzpostavil nevtralnost interneta in hkrati spet prevzel nadzor nad ponudniki dostopa do interneta. V trenutni sestavi je namreč FCC nadzor nad operaterji in preprečevanje monopolov prepustil FTC (Komisija za trgovino), ki nima ustreznih kapacitet za to. Pričakovati je tudi, da bo FCC okrepil protimonopolna pravila in ponovno zagnal programe za zagotovitev širokopasovnega interneta revnim. Tudi slavni Section 230 bo ostal.