Konec nevtralnosti interneta v ZDA

Matej Huš

15. dec 2017 ob 08:44:42

Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes s preglasovanjem razveljavila odločitev iz leta 2015, ko so (prav tako s preglasovanjem) potrdili nevtralnost interneta. Tedaj je tri glasove izmed petih obvladovala demokratska stranka, v Trumpovi administraciji pa so razmerje moči seveda spremenili. Pod vodstvom predsednika FCC Ajita Paija, ki je že predlani glasoval proti, sta proti glasovala še republikanca Michael O'Rielly in Brendan Carr, medtem ko sta ohranitev nevtralnosti interneta glasovala demokratska predstavnika.

Od leta 2015 je bil internet v ZDA reguliran kot javna storitev. Ponudniki dostopa do interneta in upravljavci infrastrukture niso smeli blokirati dostopa do legalnih strani niti kakorkoli omejevati ali prioritizirati katerekoli vrste ali destinacije prometa. Nedovoljena je bila tudi plačljiva prioritizacija, prav tako pa ponudniki dostopa do interneta niso smeli zaračunavati dodatnih taks Netflixu, YouTubu in podobnim stranem, na katerih uporabniki ustvarijo daleč največ prometa in najbolj obremenjujejo infrastrukturo.

Po novi ureditvi širokopasovni dostop do interneta ni več javna storitev (telekomunikacije) in kot tak zavezan nevtralnosti, temveč informacijska storitev. Tako FCC ne bo mogla več nadzirati, kako ponudniki dostopa do interneta opravljajo svoje naloge, temveč bo to pristojnost FTC (Zvezne komisije za trgovino). Prav tako bo lahko sedaj na primer Facebook ponudniku dostopa do interneta plačal, da bo njegov promet tekel z višjo prioriteto, kar bi pomenilo hitrejše nalaganje od konkurence. Tovrstna prioritizacija bo dovoljena, a bo morala biti razkrita. FTC bo izrekala sankcije za kršitve lastnih obljub, a nikjer ne piše, da bodo ponudniki sploh kaj obljubljali.

FCC odločitev utemeljuje s pričakovanji, da bodo ponudniki dostopa do interneta sedaj lahko zaslužili več, kar bo pomenilo tudi višje investicije. Od tega si največ obetajo podeželski predeli ZDA, kjer je dostop do širokopasovnega interneta še vedno precej omejen. Medtem ko je FCC trdila, da je nevtralnost interneta siromašila ponudnike dostopa do interneta in zavirala investicije, so ti javno zagotovili, da to ni res in da v preteklih letih investicije niso upadle. Tudi ankete so pokazale, da nevtralnost interneta podpirajo tako demokrati kot republikanci. Pred FCC je zato potekalo zborovanje v podpore nevtralnosti interneta.

Nova odločitev bo začela veljati čez 60 dni. Nasprotniki pa so že napovedali nadaljnji boj za nevtralnost interneta z vsemi pravnimi sredstvi.