Ameriški senat napravil simboličen korak nazaj k internetni nevtralnosti

Matej Huš

16. maj 2018 ob 23:45:42

Ameriški senat je danes z 52 glasovi za in 47 proti podprl ohranitev nevtralnosti interneta v ZDA, ki jo je decembra lani Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) ukinila. Takratna odločitev je takoj naletela na zelo burne odzive, saj so se začele tako politične kakor sodne bitke za njeno ponovno uvedbo. Na političnem parketu se lahko odločitev FCC odpravi, če tako glasujeta senat in predstavniški dom ameriškega kongresa. V senatu je za ohranitev nevtralnosti glasovalo vseh 49 demokratskih senatorjev in trije republikanski.

Uradno bo nevtralnost interneta ukinjena junija, ko bo odločitev FCC-ja začela veljati. Čeprav je senat glasoval drugače, bo na koncu verjetno obveljala odločitev FCC-ja. Ni namreč pričakovati, da bi ji nasprotovala absolutna večina v predstavniškem domu in predsednik Trump, saj so v FCC-ju njegovi ljudje. Brez Trumpovega podpisa bi v predstavniškem domu predlog moral prejeti kar dvotretjinsko podporo, kar prav tako ni verjetno.

Vseeno gre za pomembno sporočilo, ki bo v javnosti in na prihajajočih volitvah problematiko nevtralnosti interneta ponovno postavilo v središče pozornosti. Raziskave javnega mnenja kažejo, da 86 odstotkov Američanov (in 82 odstotkov republikancev) podpira nevtralnost interneta. Republikanski politiki medtem ponavljajo, da ta upočasnjuje inovacije in investicije v internetno infrastrukturo, zato je na prostem trgu nepotrebna in škodljiva. Republikanci so demokratom tudi očitali, da se ta tematika sedaj izrablja za predvolilno kampanjo in obračunavanja, kar je do neke mere res. Po drugi strani demokrati poudarjajo pomembnost nevtralnosti interneta za potrošnike, zlasti revne, tiste v odročnih mestih, mala podjetja in za svobodo govora ipd.