Študija: nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav

Matej Huš

28. sep 2019 ob 11:33:53

Ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) leta 2017 pod republikansko taktirko izglasovala ukinitev nekaj let pred tem uzakonjene nevtralnosti interneta, je bil eden izmed glavnih argumentov domnevno zaviranje razvoja omrežja, ki da ga obvezna nevtralnost povzroča. Z ukinitvijo te cokle naj bi trg zaživel, razvoj pospešil in delovna mesta kar deževala. V resnici se ni zgodilo nič od tega. V letu 2018 se je vlaganje v infrastrukturo v resnici znižalo za tri odstotke, trend pa se nadaljuje tudi letos.

Že lani je postalo jasno, da je bilo javno posvetovanje v resnici farsa. V resnici je bila večina komentarjev, ki so podpirali ukinitev nevtralnosti, lažna in plod usklajenega delovanja lobističnih organizacij. To je vedel tudi FCC, ki je aktivno oteževal policijsko preiskavo manipulacij, ki so se domnevno dogajale.

Sedaj pa imamo tudi znanstvene dokaze, da so bili argumenti FCC-ja prazni. Na Univerzi Georgea Washingtona so izvedli doslej najobsežnejšo raziskavo tega fenomena in ugotovili, da podjetja po ukinitvi nevtralnosti niso čisto nič več investirala kakor poprej. Tudi v letih 2010 in 2015, ko se je spreminjala nevtralnosti interneta, ni bilo nobenih sprememb. Med nevtralnostjo in vlaganji niso odkrili nobene vzročno-posledične povezave. To ni prva tovrstna raziskava, saj so v preteklosti že nekatere manjše raziskave pokazale, da so v nekaterih primerih operaterji več investirali med obdobjem uzakonjene nevtralnosti interneta, recimo leta 2017.

Medtem v ZDA še vedno teče tožba 23 zveznih držav proti FCC, češ da je agencija pri ukinitvi nevtralnosti interneta ignorirala javno mnenje in dejstva. Če se bo izkazalo, da je bila odločitev sprejeta na podlagi neresničnih in ponarejenih podatkov, jo lahko sodišče tudi razveljavi, a za to ni veliko možnosti.