Microsoft uporabnikom Oken zopet vsiljivo namešča programje

Jurij Kristan

18. okt 2020 ob 17:29:33

Uporabniki Windowsov 10 širom sveta poročajo, da so z okensko posodobitvijo dobili tudi nenajavljene goste - PWA različice pisarniškega paketa Office, pri čemer so se njihovi računalniki tudi samodejno ponovno zagnali.

Windows Update je že od nekdaj za uporabnike dvorezen meč; po eni strani skrbi za krpanje varnostnih lukenj in dodajanje uporabnih funkcij, po drugi pa nas pogosto rad zaloti ob nepravem trenutku - bodisi z vsiljivim dolgotrajnim posodabljanjem bodisi celo neželenim ponovnim zagonom računalnika, ob katerem lahko izgubimo podatke. Pričakovali bi, da bodo pri Microsoftu skozi čas uspeli prakso bolje izpiliti na način, da bo za uporabnike čimmanj vsiljiva, toda situacija se s praktično vsakim nastopom novega rodu Oken zopet zalomi na kakšen nov način. Še posebno to velja za aktualne Windowse 10, kjer ima Update še večji pomen, tako zaradi pogostejšega posodabljanja kot dostave pomembnejših kosov kode kot poprej. Redmondski velikan je na primer potreboval dve leti, da je omogočil pavziranje restarta (če za trenutek odmislimo naprednejše hacke), hroščate posodobitve pa so tudi že hrustale podatke. Nekaj časa je kazalo, da so se poporodne težave naposled umirile ... dokler niso letošnjega poletja Okna vsiljivo namestila nove (Chromium) različice brskalnika Edge.

Zdaj je postalo očitno, da želijo pri Microsoftu s takšno prakso nadaljevati. Pred dnevi so najprej člani programa Windows Insider, nato pa tudi mnogi drugi, poročali, da so v okviru okenske posodobitve v meni Start prejeli tudi bližnjice spletnih aplikacij pisarniškega paketa Office. Ker gre za t.i. progressive web appe, se pravi aplikacije, ki tečejo v okviru brskalnika Edge, tokrat sicer ne gre za nek grozen odvečni skupek kode. Toda vendarle je to nadležna in kočljiva praksa. Najprej zaradi tega, ker je namestitvi zopet sledilo nenajavljeno ponovno zaganjanje. Drugič zato, ker za to programje nobeden od uporabnikov ni prosil, kar seveda ustvarja splošen vtis, da nimamo nadzora nad lastnim računalnikom, temveč ga ima Microsoft. Tretjič zato, ker gre lahko za ilegalno tržno prakso, če podjetje na ta način vsiljivo oglašuje lastne izdelke. Iz Redmonda točnejše razlage še niso ponudili; že iz njihovih komentarjev preteklih nerodnosti v tej smeri pa je videti, da jih nadloga za uporabnike iz tega naslova ne žuli bistveno.