Hrošč v Windows 10 pri nadgradnji žre podatke

Matej Huš

7. okt 2018 ob 13:39:26

Microsoft je začasno ustavil nadgradnjo operacijskega sistema Windows 10 na najnovejšo verzijo Windows 10 October 2018 Update (1809), ker se je izkazalo, da hrošč povzroči izgubo podatkov. Prav tako Microsoft svetuje vsem, ki so nadgradnjo že prenesli, a še ne namestili, da počakajo. Težava je predvsem nejasnost, saj trenutno še ni znano, v katerih okoliščinah se hrošč pojavi.

Številni uporabniki so poročali, da so pri nadgradnji našli prazni mapi Documents in Pictures, kar sta ravno mapi, kamor običajno odlagamo svoje dokumente in podatke. Microsoft se je sprva odzval s pojasnilom, da se pri nadgradnji vsebina map prenese v drugo mapo, a je kmalu postalo jasno, da se to ni zgodilo. Nekateri so preprosto izgubili svoje podatke, tako da so jih lahko povrnili le iz varnostnih kopij ali - s precej manj uspeha, saj se pri nadgradnji intenzivno piše po disku - z orodji za obnavljanje pobrisanih datotek.

Situacija je še toliko neprijetnejša, ker je očitno Microsoft za hrošča vsaj slišal, še preden je posodobitev poslal v svet. Na Feedback Hubu, kjer se prijavljajo hrošči v Windows, so istega hrošča omenjali že pri preizkusnih verzijah nadgradnje. Žal je šlo za precej nespecifična poročila z malo podrobnostmi, med katerimi ni bilo veliko podobnosti, zaradi česar je hrošč ostal nizko na prioritetnem seznamu.