Windows prihaja na ARM

Primož Resman

6. jan 2011 ob 05:54:06

Že nekaj dni pred CES-om se je špekuliralo, da naj bi Microsoft prav na tem velikem sejmu najavil različico svojega namiznega operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na arhitekturi ARM. To sicer že podpira linija Windows CE, namenjena vgrajenim napravam, na njej pa je bila zgrajena še serija operacijskih sistemov za mobilne telefone, Windows Mobile in trenutno aktualen Windows Phone 7.

Namizna različica s podporo arhitekturi ARM naj bi prišla z naslednjo izdajo, najpogosteje označeno kot Windows 8, a ne bo nujno izšla skupaj z različico za arhitekturo x86 oz. x64. Poleg same arhitekture procesorjev ARM naj bi Windows že s tovarniško namestitvijo popolnoma podpiral SoC-je nVidie, Texas Instruments in Qualcomma, torej celotne sisteme v enem samem čipu, ki poleg procesorskega jedra (oz. v prihodnosti procesorjih jeder) vsebujejo še grafični čip, vmesnike za komunikacijo z vhodno/izhodnimi napravami, komunikacijske čipe za npr. WLAN, GSM in Bluetooth povezljivost.

Ta namera vse bolj potrjuje, da se bodo v prihodnosti računalniki izdatno preobrazili iz trenutnih ogromnih škatel (in malo manj velikih, a relativno požrešnih prenosnikov) v varčne, a za vsakodnevno rabo vseeno izredno zmogljive stroje v velikosti mobilnih telefonov. Glavna omejitev je še obilica programske opreme, ki je spisana specifično za arhitekturo x86, a so pri Microsoftu že pokazali delujočo ARM različico pisarniškega paketa Office. Žal je bila kratka demonstracija delovanja celoten obseg informacij, ki jih je razkril Steven Sinofsky, vodja oddelka, ki razvija sisteme Windows.