Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Matej Huš

12. nov 2015 ob 21:30:46

Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo različico). Uporabniki jo lahko namestijo kot kumulativno posodobitev prek Windows Update, obstaja pa tudi kot ISO-slika. In kaj je v njej novega? Cortana je s kupom posodobitev postala pametnejša, brskalnik Edge je dobil nekaj popravkov (a še vedno nima razširitev in Enterprise Data Protection). Kdor uporablja varianto Long Term Servicing (torej v podjetjih), bo lahko v celoti izključil zbiranje podatkov in njihovo pošiljanje v Redmondu, a v tem primeru računalnik skorajda ne bo več funkcionalno povezav v oblak. Skype je po novem integriran, aktivacija naj bi povzročala manj težav, videz oken je rahlo spremenjen (barvna naslovna vrstica) - in meni Start je dobil reklame oziroma predloge! V praksi bo sedaj enostavneje namestiti Windows 10 na sveže, potem pa ga bo mogoče aktivirati kar s ključem od prejšnje verzije, za kar je bilo doslej treba precej iznajdljivosti. Meni Start lahko sedaj vsebuje 2048 vnosov, saj je bilo prejšnjih 512 lahko premalo; izboljšali so tudi Aero Snap. Cortana odslej razume napisana navodila (če imamo stylus), iz Windows Phone zna potegniti informacije o zgrešenih klicih, razume filmske sporede, obvlada tudi nove države (Japonska, Avstralija, Kanada in Indija).

Prva velika posodobitev vsakega operacijskega je ključni dogodek, ki ga proizvajalec res ne sme zavoziti. Številna podjetja in tudi uporabniki namreč z nadgradnjo počakajo do prvega servisnega paketa oziroma nadgradnje, ko proizvajalec vsaj največje hrošče že iztrebi. Zato je verzija 1511 še posebej pomembna. Hkrati se dokončno ločuje verzija za domačo uporabo in poslovna okolja. Current Branch je tako sedaj najnovejši Build 10586, Current Branch for Business pa nekoliko starejši Build 10240. Nova Windows Update for Business (WU4B) omogoča določitev na nivoju podjetja, kdaj naj se nadgradnje namestijo, tako da je mogoče v podjetju vztrajati na starejših, preizkušenih podverzijah. Nadgradnje lahko čakajo osem mesecev, posodobitve pa za štiri tedne. Tako je mogoče zagotoviti enotno posodabljanje in preprečiti spremembe konfiguracije v kritičnih obdobjih leta, ko ni prostora za napake. Long Term Servicing Branch pa bo omogočala neomejeno odlaganje posodobitev. Dobili smo tudi Windows Store for Business.