Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

Matej Huš

29. mar 2017 ob 22:16:23

Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z oznakami (annotations). Dodana je tudi podpora standardom WebRTC 1.0, Web Payments API, spremenljivkam CSS, barvnim emojiem itd., nekaj izboljšav pa je tudi pri varnosti (boljši peskovnik in varnejše upravljanje JavaScripta).

Nov Game Mode je nov način delovanja, ki nam bo pomagal iz strojne opreme iztisniti še nekaj odstotkov več moči za igranje iger. Windows to doseže tako, da ustrezno prioritizira procese pri uporabi procesorja in grafičnega čipa. V praksi razlike niso ravno opazne, a morda je to zgolj priprava za kakšno korenitejše prioritiziranje strojnih sredstev v prihodnosti. Igralci pa bodo dobili tudi funkcijo Beam, ki omogoča streaming iger, ima pa tudi SDK za interakcijo gledalcev z igro - npr. pojav več sovražnikov. Beam ima še nekaj omejitev, denimo ne deluje ob vključenem Skypu, uradno da ne bi kdo po nesreči delil zasebnih komunikacij, a ga bo Microsoft v prihodnosti verjetno izboljšal.

Creators Update prinaša podporo za Cortano v samo namestitev operacijskega sistema, ki jo lahko sedaj večidel upravljamo ker z glasom. Zelo pomembna novost pri namestitvi je tudi izboljšano okno za nastavitev zasebnosti, kjer lahko bistveno pregledneje izberemo, kaj naj se deli z Microsoftom. Privzeta nastavitev je sicer še vedno vse, a lahko to enostavno spremenimo - ne moremo pa telemetrije popolnoma izključiti razen v verziji Enterprise. Dobrodošla novost je tudi uspavanje (snooze) posodobitev, ki so doslej računalnik ponovno zagnale ob najbolj neprimernih urah. Vse posodobitev je moč odložiti za sedem dni, aktivne ure dneva je mogoče razširiti na 18 ur, ponovni zagon pa je mogoče odložiti (snooze). S tem je Microsoft v veliki meri ohranil samodejno posodabljanje, ki je ključno za varnost celotnega ekosistema, a nam je dal več manevrskega prostora, kdaj bi želeli ponovno zaganjati računalnik. Najbolje bi seveda bilo, če ponovnih zagonov ne bi potrebovali.

Zanimiva novost je tudi Dynamic Lock, ki avtomatično zaklene računalnik, ko je sparjena naprava bluetooth (verjetno telefon) dovolj daleč. Night Light omogoča rumeno (topleje) obarvan zaslon v nočnih urah, tako da se bo f.lux poslovil. Funkciji še potrebujeta dodelavo - Dynamic Lock ne omogoča izbire, katera naprava bo računalnik zaklenila, Night Light pa fine nastavitve - a začetek je obetaven. Posodobili so še številne druge aplikacije, denimo Paint3D.

Creators Update je torej dobrodošla nadgradnja, zlasti ker je zastonj. A za revolucionarne spremembe bo treba počakati na kakšno drugo verzijo.