Trump bo razmislil o oprostitvi Edwarda Snowdna

Dare Hriberšek

17. avg 2020 ob 16:58:28

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli konec tedna od daleč namignil, da bo resno razmislil o oprostitvi Edwarda Snowdna, žvižgača, ki je leta 2013 osupnil svet (in domače obveščevalce), s tem, ko je razkril obseg ameriške obveščevalno-prisluškovalne dejavnosti doma in po svetu. Zaradi vsega tega si je v ZDA prislužil kazensko obtožnico za vohunjenje, država pa se je zaradi njegove knjige Permanent record nadenj spravila tudi civilno, z odškodninsko tožbo. S slednjo mu očitajo kršenje pogodbe o varovanju zaupnih informacij (bolj znane kot non-disclosure agreement oz. NDA) ter mu želijo odvzeti morebitne premoženjske koristi, ki bi jo prejel s prodajo knjig.

Trump je opazko izrekel nekaj dni po intervjuju za New York Post, v katerem je glede Snowdna dejal, da prenekateri državljan meni, da mu ameriški organi pregona delajo krivico. Gre za precejšen premik v predsednikovemu razmišljanju, saj je Trump v preteklosti Snowdna pogosto označil za izdajalca in celo "za vohuna, ki bi ga bilo potrebno usmrtiti". Kakršnakoli omilitev ali celo oprostitev pa bo zelo verjetno naletela na močan odpor v domačih obveščevalnih krogih, kjer se za človeka, ki je razkril njihove najgloblje skrivnosti, nadejajo kar se da krepke kazni.

Snowden se je sicer pred pregonom že leta 2013 zatekel v Rusijo, kjer ima politično zatočišče. Njegov tamkajšnji odvetnik Anatolij Kučerena je Trumpovo izjavo komentiral z besedami, da zgolj oprostitev ni dovolj, pač pa bi morale ZDA ovreči vse možne oblike pregona, saj je Snowden deloval v interesu ameriških državljanov ter celotnega človeštva.