ZDA nad Snowdna še s civilno tožbo

Dare Hriberšek

18. sep 2019 ob 14:59:01

Državno tožilstvo vzhodne Virginije je včeraj zoper Edwarda Snowdna vložilo še civilno tožbo, s katero zahteva zaseg morebitnih premoženjskih koristi, ki bi jih ta dobil od pravkar izdane avtobiografije Permanent Record. Med toženci so tudi založniki, ki so knjigo izdali, s čimer želi tožilstvo preprečiti, da bi kakršnakoli sredstva prišla v roke Snowdnu. Vloženi zahtevek je sicer ločen od kazenskega, ki zoper njega teče zaradi domnevnega razkritja tajnih informacij.

Kot v obrazložitvi za javnost navaja tožilstvo, s tožbenim zahtevkom ne želijo preprečiti izida oz. distribucije knjige, pač pa zgolj prestreči vsa s tem povezana denarna sredstva. Snowden je namreč po njihovem zatrjevanju kot pogodbenik CIE in NSA kršil določila zaposlitvenih pogodb in pogodbe o varovanju zaupnih informacij (bolj znane kot non-disclosure agreement oz. NDA), zlasti, ker knjige pred izdajo ni poslal v pregled svojim delodajalcem. Določila NDA pa naj bi Snowden kršil tudi z javnim nastopanjem, med katerim je razpravljal o obveščevalnih zadevah. Kot so še zapisali tožilci, želijo na ta način preprečiti, da bi se posamezniki gmotno okoristili na račun ZDA.

Spomnimo, Edward Snowden je leta 2013 v javnost dal številne zaupne dokumente, povezane z globalnimi obveščevalnimi praksami ZDA, zaradi česar so se te znašle v zagati tudi pred nekaterimi državami zaveznicami. Snowden sicer že vse od leta 2013 živi v Moskvi, Rusija mu je tedaj ponudila politično zatočišče, začasni status pa mu odtlej vsako leto podaljšujejo.