Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Matej Huš

10. jun 2013 ob 21:45:05

Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v nove razsežnosti. NSA je imela neposreden dostop do Googla, Facebooka in drugih velikih podjetij, od koder je pridobivala informacije o uporabnikih. Čeprav podjetja zanikajo sodelovanje v programu, podatki, ki jih je pridobil Guardian, kažejo nasprotno. Prism je tekel od leta 2007, k njemu pa so sčasoma pristopili tudi Microsoft, Yahoo, Facebook, Google, YouTube, Skype, AOL in Apple - skratka vsi, ki kaj pomenijo. Tako prisluškovanje je zakonito od sprememb zakona o NSA, ki jih je podpisal že Bush, lani pa ponovno odobril Obama. NSA omogoča, da pridobi podatke brez zahtevka ali sodne odredbe, saj ima sama neposreden dostop do strežnikov.

Kdo je te podatke razkril? Odločil se je, da se pokaže kar sam. Edward Snowden je 29-letni nekdanji strokovni sodelavec NSA (zaposlen je bil v podjetjih Booz Allen in Dell), ki je v ZDA pustil dobro plačano službo (200.000 dolarjev letno), dekle, družino in hišo na Havajih ter odpotoval v Hongkong, od koder se je povezal z časnikom in razkril zgodbo. Pravi, da se je pripravljen žrtovati, ker ne more prenašati, da živimo v takem svetu, a dodaja, da ni noben altruist, temveč je to storil, ker tudi sam ne mara tega sveta. Hongkong je izbral zaradi tradicije svobode govora, upa pa na odobritev azila na Islandiji. Da se bržkone ne bo nikoli mogel vrniti v ZDA, mu je jasno. A dejal je, da je NSA najmočnejša tovrstna organizacija na svetu, zato se mu dolgo tako ali tako ne bi uspelo skrivati. O razkritju je preudarjal že leta 2008, pa je upal, da bo izvolitev Obame prinesla spremembe. Ker jih ni, se je odločil za radikalno potezo.

Na Havajih je skopiral še zadnje dokumente, potem pa je predpostavljenim povedal, da se mora za nekaj tednov posloviti, ker gre na zdravljanje epilepsije. Doma je povedal, da ga nekaj časa ne bo, kar za zaposlenega v obveščevalni dejavnosti ni nič čudnega. In potem se je 20. maja vkrcal na let za Hongkong. Kaj se bo zgodilo, ne ve. ZDA bodo verjetno zahtevale izročitev. Kaj bodo storili Kitajci, ni jasno. Lahko ga zaslišujejo sami. Lahko ga pustijo pri miru. Lahko se mu zgodi primer Eichmann. ZDA so namreč že sprožile obsežno preiskavo. NSA ocenjuje škodo, pravosodje pa zbira dokaze in pripravlja obtožnico. Za dejanje, ki je sila podobno Bradleyju Manningu, je zagrožena tudi smrtna kazen, najverjetneje pa bi dolga desetletja preždel v zaporu.