Američani naj bi sestavili obtožnico za aretacijo Juliana Assanga

Iztok Hočevar

21. apr 2017 ob 13:43:46

Sedemletna preiskava Wikileaksa in Juliana Assanga s strani ameriških organov pregona bo očitno vendarle dobila epilog. Obtožnica proti Assangu naj bi bila že pripravljena in cilj Američanov je aretacija Avstralca. Preiskavo proti Assangu so Američani začeli leta 2010, potem ko je Wikileaks objavil tajne dokumente, ki jih je posredovala Chelsea Manning. In zakaj so Američani potrebovali toliko časa za obtožnico? Problem je bil pravne narave. Zaradi ameriške ustave, točneje zaradi njenega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora, niso uspeli najti pravne podlage za pregon ustanovitelja WikiLeaksa.

Efekt Snowdna

Zato od leta 2010 do 2013 Američani niso aktivno preiskovali Assanga. Potem pa je na sceno stopil Edward Snowden. In Američani še danes trdijo, da je Assange aktivno pomagal Snowdnu. Posledično so Američani spet pričeli aktivno preiskovati Assanga, ki se od leta 2013 skriva v londonski ambasadi Ekvadorja pred švedskimi organi pregona. Neuradno pa naj bi Američanom dokončno prekipelo lani, ko se je Assange aktivno vpletel v volitve in objavljal dokumente, ki so metali slabo luč na demokrate in njihovo izvoljenko Hillary Clinton. Američani trdijo, da so dokumente Assangeju dobavili ruski hekerji po naročilu Putinovega režima.

Boj proti žvižgačem

Ameriška vlada uradno še ni potrdila obstoj obtožnice. Je pa prvi ameriški tožilec Jeff Sessions ta teden dejal, da je »aretacija Assanga prioriteta«. »Pospešili bomo naše aktivnosti v boju z žvižgači,« je še dejal Sessions. Ob robu vladne vojne proti Assangu pa so se spet pojavili argumenti, da Avstralca nikakor ne morejo obsoditi v ZDA. Pa ne samo zato, ker ni ameriški državljan. »V ZDA še nikoli nismo obsodili človeka, ki je v javnost dal resnične informacije,« je za CNN dejal eden izmed ameriških borcev za svobodo govora But Ben Wizner.