Snowden obtožen vohunjenja

Matej Huš

22. jun 2013 ob 15:49:09

ZDA so Edwarda Snowdna uradno obtožile vohunjenja, razkriva vložena obtžnica zoper njega. Obtožnica ga bremeni nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi, namerne objave zaupnih obeščevalskih informacij in kraje vladne lastnine. Prvi kaznivi dejanji opisuje zakon o izdaji države iz leta 1917, zaradi česar Snowdnu grozi do 10 let zapora za vsako obtožbo.

Obtožnici so vložili že 14. junija, sedaj pa jo je sodišče odpečatilo. Snowden se je že pred objavo podatkov, ki so zanetili afero Prism, zatekel v Hongkong, kjer se sedaj skriva na neznani lokaciji. Želi si pridobiti politični azil na Islandiji, o čemer sedaj potekajo intenzivni pogovori. Vlada na Islandiji sicer pravi, da Snowden še ni uradno zaprosil za azil.

ZDA so medtem Hongkon že zaprosile za Snowdnovo izročitev. Kje točno se Snowden nahaja, ni znano. Nekateri viri pravijo (hongkonški časopis Apple Daily), da naj bi imel policijsko zaščito v Hongkongu, tamkajšnja policija pa navedb ne komentira. Vlada je dejala le, da bodo postopali v skladu z zakoni.

Po zakonu o izdaji državi iz leta 1917 so doslej uradno obtožili šesterico ljudi, Snowden pa je sedmi. Ali bo dejansko izročen, je veliko vprašanje. Hongkong ima z ZDA sklenjen sporazum o izročitvah, a ta izključuje politična kazniva dejanja. Vohunjenje običajno štejemo mednje, tako da je izročitev še daleč od gotovega. Pa tudi sicer se bo Snowden bržkone pritožil na vse inštance, tako da se bo postopek čez nekaj mesecev zaključil na vrhovnem sodišču, četudi bodo nižje stopnje izročitev podprle. Vmeša se lahko še Peking, ki tudi sme zavrniti izročitev, če to ne bi bilo v interesu obrambe države Kitajske. Lahko pa Snowden zapusti Hongkong, preden tam izdajo nalog za aretacijo in postopki stečejo.