Lavabit res ugasnil zaradi Snowdna

Matej Huš

19. mar 2016 ob 21:15:38

Ameriška vlada je pomotoma razkrila, kar smo predvidevali že od leta 2013, le dokazov ni bilo. Posameznik, ki so ga preiskovali in o katerem so želeli dobiti podatke od ponudnika kriptografsko varnega e-poštnega predala Lavabit, je bil Edward Snowden - mož, ki je razkril obseg vohunjenja NSA. To dokazuje elektronski naslov "Ed_snowden@lavabit.com" v sodnem dokumentu iz leta 2013, ki ga je vlada pred objavo v pravosodnem informacijskem sistemu Pacer očitno pozabila počrniti.

Spomnimo: le nekaj dni po izbruhu afere PRISM v juniju 2013 je Ladar Levison, ustanovitelj in upravljavec strani Lavabit, prejel sodno odredbo (pen register order -- vsebinsko ustreza naši odredbi za posredovanje podatkov o prometu po 149.b členu ZKP), s katero mu je bilo naloženo posrednovanje prometnih podatkov za vsa elektronska sporočila v določenem e-poštnem nabiralniku. Levinson je FBI-ju odvrnil, da tega ne morejo storiti, ker je vsebina nabinalnika - vključno torej s prometnimi podatki - šifrirana, kjuče pa ima le uporabnik. Po krajši sodni bitki mu sodišče odredilo, da mora razkriti vse podatke o spornem računu, s katerimi razpolaga, vključno s certifikati SSL za svojo spletno stran. Levisona je to zelo motilo, saj bi potem vlada dobila možnost nadzora vseh Lavabitovih uporabnikov, ne zgolj tistega, na katerega se je nanašala odredba. Žal pa njihova pravna ekipa ni bila kos takšni situaciji. Lavinson je moral popustiti, a ne po celi črti. FBI-ju je resda poslal svoj SSL certifikat in ključ (11-strani papirja), stran pa je nato zaprl, tako da vlada več ni mogla priti do podatkov.

Javnost je šele avgusta 2013 izvedela za to dogajanje, saj je prva odredba Lavabitu prepovedala omenjanje njenega obstoja (gag order), še danes pa ne sme razkriti identitete posameznika, ki je vlado tako zelo zanimal.

In čeprav je bila zgodba vsebinsko končana, se je Lavabit še naprej boril za razkritje čim več podatkov o sodnih odredbah, ki jih je prejel. Z zbranim denarjem je v skoraj tri leta trajajoči sagi uspel doseči, da se vsi dokumenti odpečatijo, a še vedno je ostala identiteta tarče prikrita, sam o njej javno ni smel govoriti. Po sedanji napaki vladi je tudi ta skrivnost razrešena - FBI se je zanimal za Edwarda Snowdna, o čemer smo bili prepričani že ves čas.