Twitter bo tudi po pandemiji delal od doma

Matej Huš

12. maj 2020 ob 20:15:49

Od začetka pandemije covida-19, ki je poskrbel za največji obseg dela od doma, se pričakuje, da bodo delodajalci ugotovili, da bi lahko zaposlenim delo na daljavo omogočili tudi sicer. Twitter je eno prvih podjetij, ki je to javno potrdil. Izvršni direktor Jack Dorsey je danes v okrožnici zaposlenim sporočil, da bodo tudi po koncu pandemije smeli delati od doma, če bodo želeli (in če bo delo to dopuščalo).

Vodja kadrovske službe Jennifer Christie je povedala, da Twitter po koncu pandemije verjetno ne bo nikoli več imel enake strukture dela. Zaposleni, ki niso želeli delati na daljavo, bodo ugotovili, da jim to ustreza. Vodje, ki niso verjeli, da lahko svoje ekipe vodijo na daljavo, bodo imeli drugačno perspektivo, je še dodala. Twitter je sicer že pred pandemijo napovedal, da želijo delo spremeniti tako, da bo bolj razdeljeno, sedaj pa jih je koronavirus v to hitreje prisilil. Prav tako bodo vsi, ki bodo delali od doma, dobili 1000 dolarjev za nakup ustrezni potrebščin.

Koronavirus je resda poskrbel za razmah dela od doma, ni pa to prvi tovrstni primer. V preteklosti so posamezna podjetja bolj ali manj uspešno preizkušale (vsaj delno) delo od doma. Rezultati so bili zelo zanimivi, večinoma pa so ljudje poročali o več motnjah, a kljub temu več opravljenega dela, kar je bilo pogosto posledica podaljševanja delavnika. Nekaterim podjetjem pa to ni bilo povšeči, denimo Yahooju in IBM-u, ki sta pred leti po preizkušanju delo od doma prepovedala. Tudi za tako odločitev obstojijo dobri razlogi, saj raziskave kažejo, da ljudje kot socialna bitja potrebujejo fizični stik za učinkovitejšo komunikacijo in boljše razumevanje.