Tudi IBM ukinja delo od doma

Matej Huš

22. mar 2017 ob 08:55:05

Nekaj časa je bilo delo od doma sila moderno, in kar vrstile so se raziskave in eksperimenti, ki so dokazovali prednosti takšnega dela. Za podjetja je bilo cenejše, zaposleni pa so delali več. Toda ameriški tehnološki velikani so počasi začeli ukinjati delo od doma. Hewlett-Packard je to napovedal pred štirimi leti, podobno je ravnal tudi Yahoo, Reddit pa enako pred tremi leti. Google ni nikoli maral dela od doma. Sedaj zgledu sledi še veliki IBM, ki je veljal za pionirja dela od doma.

Že leta 2009, ko se o delu od doma ni tako množično govorilo, je kar 40 odstotkov od več kot 386.000 zaposlenih v IBM-u delalo od doma. Tedaj je IBM izračunal, da so s tem privarčevali več kot sedem milijonov kvadratnih metrov pisarn in samo v ZDA 100 milijonov dolarjev letno. Številni IBM-ovi zaposleni pa so delali v pisarnah, ki niso bile del večjih kompleksov. Razlog so bili običajno prevzemi manjših podjetij, katerih zaposlenih IBM ni selil v svoje centre. IBM-ova nova vodja marketinga Michelle Peluso to spreminja.

Tako bo IBM v ZDA sprva združil svoj marketing, kjer dela 2600 ljudi. Vsi ti bodo odslej delali v enem izmed velikih centrov - Atlanta, Raleigh, Austin, Boston, San Francisco ali New York. Kdor je delal od doma ali v kakšni oddaljeni pisarni, se bo moral voziti ali preseliti, če je do centra predaleč. V IBM-u zaposleni tega niso sprejeli z navdušenjem, zato si številni že iščejo nove zaposlitve. Nekateri špekulirajo, da gre v resnici za zmanjševanje števila zaposlenih, ki pa ga IBM želi doseči mehko, torej tako da bi ljudje sami dali odpoved. Za odločitev imajo 90 dni, kdor bo odklonil delo v pisarni, pa bo še vedno dobil odpravnino.

Mimogrede, marketing je eden izmed zadnjih oddelkov v IBM-u, ki se seli skupaj. Oblikovalski oddelek, varnost in nabava, velik del IT-ja ter storitev (Watson, IoT, oblaki) so se že selili. Odločitev ima svojo logiko, saj raziskave kažejo, da ljudje potrebujejo fizično bližino, da delajo dobro in predvsem da rojevajo nove ideje. Facebook recimo svojim zaposlenim ponuja dodatek, če živijo blizu podjetja. Delo fizično skupaj prinaša tudi učinkovitejšo komunikacijo, boljše razumevanje in več sodelovanja.