Koronavirus poskrbel za velik eksperiment: delo od doma

Matej Huš

4. feb 2020 ob 07:56:33

O delu od doma smo že večkrat pisali, saj so bile izkušnje podjetij načeloma pozitivne. Kljub temu delo od doma še vedno ni univerzalno sprejeto, a ga utegne popularizirati nenavaden vektor. Izbruh koronavirusa je na Kitajskem povzročil zaprtje tovarn, trgovin in pisarn, zato koder le lahko, preizkušajo delo od doma. Tako velikega eksperimenta ta način dela še ni doživel.

Medtem ko pametnih telefonov delavci ne morejo sestavljati od doma, je v kreativnih in pisarniških poklicih to laže. Trenutno so Kitajci večidel na dopustu zaradi njihovega novega leta, a ta teden ali prihodnji teden bodo podjetja spet začela delati. Kdor ima več svobode, si bo poizkusil vzeti nekaj več časa izven pisarn in delati od drugod. Drugod to podjetja predlagajo kar sama. Na Kitajskem se je število sestankov po izbruhu virusa tako ali tako močno zmanjšalo, tako da delo od doma ne prinaša večjih ovir.

Niso pa vsi navdušeni nad tem. Čeprav raziskave kažejo, da delo od doma ne vpliva negativno na produktivnost, so zaskrbljeni zlasti ponudniki prostorov. Ker so na Kitajskem najemnine eksplodirale, je pogost tako imenovani deljeni prostor (co-working places). Ponudniki tega poslovnega modela, ki oddajajo prostore, si belijo glavo z vprašanji, kaj sedaj. Ne le trenutna nezasedenost, skrbi jih tudi, da bodo podjetja in delavci ugotovili, da se da ogromno postoriti tudi od doma.