Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

Jurij Kristan

15. nov 2019 ob 22:22:34

Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer bodo opazovali njihove gibalne navade ter srčni utrip. V raziskavi o ženskem zdravju želijo v desetih letih nabrati milijon sodelujočih žensk in slediti njihovemu menstrualnemu ciklu. In nazadnje - v raziskavi sluha želijo v dveh letih pri 150.000 uporabnikih slušalk opazovati, v kako hrupnem okolju živijo in kako to vpliva na nastavljeno jakost slušalk ter njihov sluh. Ta študija bo imela edina tudi hipne učinke, saj bodo uporabniki opozorjeni, ko se bodo nahajali v deklarirano prehrupnem okolišu ali imeli nastavljeno previsoko jakost zvoka. Brez dvoma se skuša na ta način družba lotiti očitkov, da so AirPodsi kvarni za naš sluh.

To ni prvo Applovo plutje v resne znanstvene vode. Že marca so v sodelovanju z Univerzo Stanford objavili, da Apple Watch zaznava važne spremembe v srčnem ritmu, kar so včeraj še dodatno zabelili z rezultati nove raziskave, ki pravi, da ura v tem oziru ne povzroča lažnih alarmov. Je pa najnovejša iniciativa daleč najobsežnejša po zajemu telesnih parametrov in osebnih podatkov, zato so pri Applu v izogib pomislekom takoj zatrdili, da pridobljenih informacij ne bodo prodajali. Dobili jih bodo izključno partnerji v raziskavah, razen tega pa bodo namenjene še "optimizaciji Applovih storitev". To pa je tudi vsa korist, ki jo bodo na krajši rok imeli sodelujoči. Apple in znanstveniki upajo, da bodo raziskave zaradi ogromnega bazena ljudi pripeljale do novih medicinskih odkritij ... ne delijo pa vsi takšnega mnenja (omejen dostop).

Apple tako nadaljuje s strategijo pridobivanja zdravstvenih podatkov neposredno pri svojih strankah, s čimer se želi ločiti od konkurenčnih tehnoloških velikanov, ki sklepajo skrivne sporazume s trgovci podatkov. O Googlovem projektu Nightingale smo pred dnevi že pisali, sedaj pa je Financial Times izbrskal še (plačljiv vir, alternativa), da spletni velikani in trgovci tovrstne zasebne informacije kupujejo tudi od priljubljenih spletnih portalov, ki svetujejo v zvezi z zdravjem.