Project Nightingale: Google gospodari s podatki ameriških pacientov

Dare Hriberšek

12. nov 2019 ob 17:09:12

Sodelovanje, ki sta ga sklenila katoliško podjetje za upravljanje bolnišnic Ascension in Google (povezava je plačljiva, alternativni vir), je slednjemu prineslo dostop do imen, priimkov, rojstnih datumov in zdravstvenih kartotek, s tem pa seveda tudi podatke o laboratorijskih izvidih, hospitalizacijah in diagnozah pacientov. Ascension sicer upravlja 2800 bolnišnic v 22 zveznih državah ZDA, zaradi česar je Googlova pridobljena baza zares spoštovanja vredna. Podjetje ob tem pojasnjuje, da je tak dostop do podatkov stalna praksa in, da jim o tem ni potrebno obveščati ne pacientov in ne zdravnikov, podatke pa uporabljajo že vse od lanskega leta.

Dejstvo, da zdravstveni podatki posameznikov potujejo sem in tja na podlagi zasebnih pogodb med podjetji, je seveda precej odjeknilo pri tistih, ki menijo, da bi morali biti pacienti tisti, ki odločajo o tem, kaj se bo zgodilo s podatki, ki se nanašajo na njih.

Predstavniki Googla še pravijo, da gre pri partnerstvu zgolj za prilagajanje zakonskim zahtevam in za poskus optimizacije zdravstvene nege z orodji umetne inteligence, ki naj bi v bodoče pomagali zdravnikom pri njihovem delu. Ter, da podatkov o pacientih ne bodo v nobenem primeru križali s tistimi z Googlovih uporabniških računov. Ascension bo sicer v okviru dogovora svoje podatke prekopiral v Googlov oblak, zaposleni pa bodo pri svojem delu prešli na G Suite.