Moja pametna ura je lahko tudi elektrokardiograf

Matej Huš

17. mar 2019 ob 21:26:55

Na Stanfordu so izvedli raziskavo s 400.000 prostovoljci, ki so nosili pametno uro Apple Watch. Ugotavljali so, ali lahko ura prepozna neredno bitje srca z dovolj visoko natančnostjo, da je tudi medicinsko uporabna. Rezultati so pozitivno presenetili, saj je Apple Watch dobro napovedovala težave s srcem, hkrati pa se je izognila visokemu deležu lažnih pozitivnih rezultatov, ki običajno pestijo podobne pristope. Prostovoljci v študiji so nosili Apple Watch 1., 2. ali 3. generacije (ne pa najnovejšega z vgrajenim EKG, ker ga leta 2017 še ni bilo) in iPhone. Če je aplikacija zaznala neredno bitje srca, jih je pozvala k posvetu z zdravnikom.

Študijo, ki jo je sicer financiral Apple, je stanfordska medicinska fakulteta začela izvajati novembra 2017. Spremljali so odčitke mobilne aplikacije za merjenje srčnega utripa prek Apple Watch, da bi ugotovili, ali lahko zazna atrijsko fibrilacijo. V letu dni, ko je študija tekla, je zgolj 0,5 odstotka uporabnikov ure prejelo opozorilo, da je njihov srčni utrip nepravilen. Preiskave z elektrokardiografom (EKG) so pokazale, da ima Apple Watch 71-odstotno pozitivno napovedno moč. V kar 84 odstotkih primerov so uporabniki, ki so prejeli opozorilo s pametne ure, dejansko takrat doživljali atrijsko fibrilacijo. To je še vedno sorazmerno visok del lažnih pozitivnih rezultatov, a ne neobvladljiv. Prav tako ni podatkov, ali in koliko je bilo lažnih negativnih izidov. Tretjina uporabnikov, ki so prejeli opozorilo, je v naslednjem tednu, ko so spremljali njihovo bitje srca z EKG, ponovno doživela atrijsko fibrilacija. To je normalno, ker je atrijska fibrilacija prehodno stanje.

Dekan stanfordske medicinske fakultete Lloyd Minor je dejal, da rezultat raziskave kažejo na potencialno zelo pomembno vlogo, ki jo lahko ima digitalna tehnologija pri izboljšavah napovedne in preventivne medicine. Atrijska fibrilacija je zgolj en primer, študija pa utira pot nadaljnjim raziskavam na tem področju.