Apple predstavil svojo prvo fitnes uro

Jurij Kristan

10. sep 2022 ob 11:54:29

Na dogodku s predstavitvijo iPhona 14 je Apple osvežil tudi ponudbo pametnih ur, med katerimi izstopa fitnes ura Apple Watch Ultra.

Na nedavni Applovi predstavitvi je bil novi iphone seveda v prvem planu, toda takoj za njim je na vrsto prišlo vse bolj pomembno in živahno področje, pametne ure. V začetku avgusta je ponudbo prenovil Samsung, konec prejšnjega meseca pa še Fitbit, zato gre tekma na nož - pa čeprav je treba poudariti, da se zaradi znatne sprege s telefoni podjetja tu potegujejo predvsem za kupce, ki so že tako deloma privrženi njihovi znamki, ali vsaj programski platformi. Jedro ponudbe iz Cupertina so ure Apple Watch, ki so tokrat prejele osmico v imenu. Novosti so precej malenkostne, saj se izpostavljata predvsem zaznavanje trkov ob prometnih nesrečah in pa temperaturni senzor za telo, ob čemer je podjetje izkoristilo ameriško kolobocijo okoli zagotavljanja pravice do splava, saj poudarjajo, da podatki o spremembah, ki bi lahko nakazovale ovulacijo, ostanejo šifrirani na napravah. Dobrodošla pa je nova generacija cenejše linije ur, Watch SE. Medtem ko polnopravne osmice stanejo med 400 in 500 evri, so izvedenke SE cenejše skoraj za polovico. Prihod je 16. septembra.

Največ pozornosti je zato pritegnila novinka Apple Watch Ultra, saj gre za prvo resno Applovo fitnes uro, ki tekmuje z Garminovimi in Polarjevimi in je bila že dolgo predmet govoric. Podobno kot nedavna Samsungova Watch5 Pro je napravljena iz titanove zlitine in je vodoodporna po standardu WR 100 ter z globino potapljanja do 40 metrov. Zaslon ima kar 2000 nitov svetilnosti in stalno delovanje, kljub temu pa naj bi baterija zdržala 36 ur, pri čemer v Applu izpostavljajo še nov nizkoporabni režim (ki ga poznajo tudi ostale najavljene ure) s 60 urami obratovanja, v katerem poleg merilnika časa delujeta še senzor srčnega utripa in GPS. Med programskimi funkcijami je sedaj že standardna zmogljivost vračanja po prehojeni poti in razni bonbončki, kot je hitro preklapljanje režimov med tekaškim in kolesarskim pri triatlonu. Watch Ultra prispe 23. septembra, s ceno blizu tisočaka evrov.