Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive

Dare Hriberšek

10. sep 2019 ob 23:59:22

Cupertino, Kalifornija. Dvorana Steva Jobsa, na odru Tim Cook. Praznik za ljubitelje vrhunsko zasnovanih in še bolje oblikovanih naprav. Pa seveda storitev, kot se danes spodobi. Slednje so na največjem letošnjem Applovemu dogodku dobile poseben poudarek. Skratka, v poldrugi uri je bilo napovedanih zares veliko novosti. Pa pojdimo.

19. septembra si boste tako lahko omislili Apple Arcade. Storitev za igranje iger, ki bo ob splovitivi na voljo v več kot 150 državah, že na začetku bo na voljo okoli 100 naslovov, novi pa naj bi prihajali v mesečnih ciklih. Vse to bo stalo 4,99 dolarja na mesec, prvi mesec bo poskusno brezplačen. Bo pa Arcade precej družinsko orientirana storitev, vsaj sodeč po partnerjih, ki so s svojimi ekskluzivami dobili besedo na odru. Konami je denimo predstavil remake legendarnega Froggerja z naslovom Frogger in Toy town, Cap Com pa Into the depth, nekakšno potapljaško platformščino, Annapurna pa Sayonara Wild Hearts, nekaj konfuzno arkadnega z veliko glasbe in s precej japonskim okusom za zabavo.

Druga storitev, Apple Tv+, bo na voljo 1. novembra. Vsaj na prvi ošvrk so napovedane serije videti zares obetavne, saj trailerji nakazujejo, da je z denarjem mogoče kupiti prvovrsten TV kader in producirati kakovostne vsebine. Drži pa, da prikolice tudi pogosto zavajajo. Apple TV+ bo že spočetka na voljo v 100 in več državah, mesečna naročnina bo spet 4,99 USD, vsi, ki si nameravajo omiliti nov iPhone, iPad ali pa Apple TV, bodo pri tem obdarjeni še z brezplačno letno naročnino.

No, potem so prišli iPadi z novim iPadOS, ki temelji na iOSu, a vendarle z določenimi prilagoditvami za večje zaslone. Sedma generacija tablice se bo ponašala z 10,2" retina zaslonom, podpirala bo Apple Pencil, naprava bo tehtala slabega pol kilograma in bo izdelana iz 100 % recikliranega aluminija. Mimogrede, nihče ni omenil USB-C, torej lahko, kar se tiče vmesnika, pričakujemo Lightning. Osnovna cena tablice bo 329 dolarjev,prve dobave pa bodo k kupcem romale konec meseca.

Wearables? Apple Watch, serija 5 se bo ponašala s preventivnimi uporabnostmi. Rastoči krvni pritisk, nenaden padec ... brez skrbi, medicinska pomoč bo obveščena samodejno. Tudi, če zraven nimate iPhona. Ključna novost je, da bo zaslonček na uri poslej vedno prižgan. Da bi lahko pogledali na uro (ali preverili bližajoče se infarkte), torej ne bo več treba dvigniti roke ali celo tapkniti po zaslonu. Kar pa se ne bo poznalo pri avtonomiji, ki bo po novem znašala okroglih 18 ur. Peta serija se bo prodajala za 399 dolarjev oz. 499, če želite še mobilni omrežni vmesnik, osiromašena, dve leti stara serija 3, pa za 199.

Konec je bil seveda rezerviran za bistveno. Nove iPhone. Ljudska različica se bo imenovala iPhone 11, nosila bo zaslon velikosti 6,1", uživati bo mogoče v zvoku standarda Dolby Atmos, na zadnji strani pa bo imel dva objektiva: enega z 12 megapikami širokega formata (26 mm f/1,8), in drugega ultra širokega z 12 megapikami. Video zmoreta zajemati v ločljivosti 4k s 60 fps. Posodobljen je tudi prednji fotoaparat, ki bo lahko zajemal video selfije v slowmotionu, za kar so pri Applu skovali novo besedo - Slofies. Baterija naj bi zdržala še za uro dlje kot v doslej topogledno vodilnem iPhone Xr. Za res kar vrhunsko grafiko, senčenje in glajenje oglatosti bo skrbel A13 bionic čip, domnevno najhitrejši čip kdajkoli vgrajen v pametni telefon in to tako v računskem, kot grafičnem smislu. iPhone 11 bo stal 699 dolarjev.

Ampak, potem sta tu še iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro max. Vsak od njiju bo imel na zadnji strani fotoaparat s po tremi objektivi, ki bodo omogočali tako telefoto, ultra široke in običajne posnetke, vsak zmore video zajemati v ločljivosti 4K in s po 60 sličicami na sekundo. Različica Pro bo imela zares svetel, 5,8" OLED zaslon, Pro Max pa 6,5". Druge specifikacije se več ali manj nanašajo na tiste od običajne enajstice, le pri avtonomiji so omenili, da bosta oba modela prekašala lanskega Xs Max za pet ur. Model Pro se bo v ZDA prodajal za 999, Pro Max pa za 1099 dolarjev.