V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca

Matej Huš

1. okt 2019 ob 11:56:37

Nemška policija je minuli teden aretirala 33-letnega slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca (nadimek Iserdo), za katerim so ZDA razpisale priporni nalog in mu čez Lužo grozi 50 let zapora. Novico o aretaciji je potrdil tudi Škorjančev oče. Škorjanca obtožujejo, da je v letih 2008-2013 sodeloval v hudodelski združbi, ki je z računalniškimi vdori ukradla več milijonov evrov. Nemška policija ga je ustavila pri rutinskem nadzoru prometa na avtocesti A8 na nemško-avstrijski meji.

Obtožnica, ki jo je ameriško tožilstvo vložilo zoper Škorjanca, je javno dostopna od septembra. V njem Škorjancu in še trem članom hudodelske združbe, med katerimi je tudi v Sloveniji živeči srbski državljan Mentor Leniqi iz Gorišnice, očitajo vodenje foruma Darkode. Škorjanc naj bi bil njegov ustanovitelj. Poleg Slovencev sta obtožena še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick, ki je že aretiran. Žrtvam so med delovanjem foruma Darkoda, kjer so si delili zločinske prakse in metode, povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode. Škorjanec naj bi bil tudi avtor botneta Butterfly, ki ga je prodal za sto tisoč evrov.

Škorjanc že ima kriminalno preteklost. Leta 2015 mu je mariborsko sodišče izreklo skoraj pet let zaporne kazni, ker je razpečeval program Mariposa. Mariposa je nastala iz Butterflya. Škorjančevo ime je sicer povezano tudi z veliko krajo s spletne strani Nicehash za rudarjenje kriptovalut, ki se je zgodila decembra 2017.

Slovenska policija je že pred časom povedala, da je Škorjanc v Sloveniji kazen za očitana kazniva dejanja že odslužil in da z ameriškim postopkom nimajo nič. Slovenija tudi ne izroča slovenskih državljanov, nekaj izjem je le za države EU in mednarodno kazensko sodišče. Toda Nemčija lahko Slovenca izroči ZDA, kar se bo zelo verjetno tudi zgodilo.