Sodni spopad Twitterja proti Elonu Musku se pripravlja

Matej Huš

16. jul 2022 ob 12:03:21

Twitter je mislil zelo resno in je po Muskovem odstopu od prevzemne namere vložil tožbo, s katero ga želi prisiliti v izpolnitev pogodbene obveze. Na kocki je 44 milijard dolarjev, kolikor je bil Musk ponudil za podjetje. Prvi korak bo že v torek, ko ob 11. uri po lokalnem času (17.00 v Sloveniji) na sodišču v Wilmingtonu potekal prvi predobravnalni narok. Primer je bil dodeljen sodnici Kathaleen McCormick.

To za Muska ni najboljši obet. Sodišče v Delawaru je znano prizorišče pravnih bitk v gospodarskem pravu, saj je v Delawaru registrirani več kot polovica podjetij s seznama Fortune 500. Kathaleen McCormick je sodnica od leta 2018 in je bila za vodjo sodišča imenovana lani in je že vodila nekaj odmevnih primerov. Med drugim je ena izmed redkih sodnic ali sodnikov, ki so doslej dosodili obvezno izvedbo prevzema. Lani je odločila, da mora zasebni sklad Kohlberg & Co LLC dokončati 550 milijonov dolarjev vreden prevzem podjetja DecoPac Holding Inc, potem ko je prvi skušal odstopiti od prevzemne namere. Manj kot mesec dni pozneje je bil prevzem izveden.

Musk želi primer premakniti bolj v prihodnost. Medtem ko Twitter želi, da bi glavna obravnava stekla že septembra, saj je tudi v pogodbi rok za prevzem 24. oktober, Muskova ekipa predlaga, da se postopek prične po 13. februarju 2023. V torek bomo torej izvedeli, kdaj se bo primer uradno začel.

Na Delaware Court of Chancery, kjer bo primer potekal, ni porotnega sojenja. Odločitve sprejem sodnik, ki lahko za pomoč poprosi sodnika svetovalca. Na razsodbe je možna pritožba na vrhovno sodišče.